Естонія перевіряє всіх українців, які працюють за договорами оренди

Естонія перевіряє всіх українців, які працюють за договорами оренди

У Польщі фірми з працевлаштування укладають договір з українцями й відряджають їх в Естонію, що є порушенням Закону про іноземців та оподаткування, — вважає міністр фінансів Естонії Мартін Хельме. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

«У такий спосіб відбувається ухилення від обмежень і заборон, встановлених Законом про іноземців, які регулюють проживання і роботу в Естонії для громадян третіх країн.

Крім того, в Естонії не платять податки з орендованої робочої сили», — йдеться в листі міністра фінансів Мартіна Хельме, направленому 1 жовтня до Податково-митного департаменту, — повідомляє ERR.ee

За оцінкою міністра, залучення на роботу громадян України таким способом, по суті, не є орендою робочої сили, тому що мова не йде про тимчасову відрядженні в Естонію працівника, який працює за кордоном.

Фірма вербує працівників з України, ці працівники переміщаються безпосередньо між Україною та Естонією, а в Польщі лише оформляють дозвіл на роботу, але жодного дня там не працюють, то мова йде про видимість оренди робочої сили , і, відповідно до Закону про оподаткування, їх фактичним роботодавцем слід вважати знаходиться в Естонії «підприємство-користувач», — написав міністр.

У зв’язку з цим Хельме доручив Податково-митного департаменту провести системну перевірку всіх українців, які працюють в Естонії за договорами оренди, їх роботодавців і підприємств-користувачів для виявлення фіктивних трудових відносин.

Об’єктом перевірки стануть й зареєстровані в Польщі посередники. Якщо такі посередники фактично здійснюють свою діяльність в Естонії, то вони зобов’язані платити тут податки на робочу силу і керуватися чинними в Естонії правилами при наймі працівників.

Департамент повинен представити міністерству відповідний план дій і в подальшому щомісячно звітувати про обсяг і результати перевірок, які Хельме рекомендує проводити у взаємодії з поліцією і Інспекцією праці.