«Естонський CIT» в Польщі: очікування та реальність

«Естонський CIT» в Польщі: очікування та реальність

Сенсація гідна першої шпальти – Польща вводить модель оподаткування, як в Естонії. Весь минулий рік ця новина тримала в ейфорії бізнес, що працює з польською юрисдикцією. «Ну, коли ж, коли можна буде працювати в респектабельній країні в ЄС і взагалі не платити податок на прибуток?».

І ось новий рік приніс із собою очікувані зміни – з 1 січня 2021 року набула чинності нова модель оподаткування з народною назвою «Естонський CIT».

Один наш клієнт тут же «побіг замовляти» відразу сім компаній в Польщі на «Естонському CIT». Але в антіBEPS умовах сьогодення завищені очікування про несплату податків часто тануть у реальності.

Ми пропонуємо розібрати нову польську модель на атоми, щоб зрозуміти, наскільки вона може стати альтернативою Естонії, і чи можна її вважати «офшором» в Польщі.

Чому податок на виведений капітал в Польщі називають «Естонський CIT»?

Сама абревіатура «CIT» розшифровується як «Corporate Income Tax» або податок на доходи юридичних осіб. А посилання на Естонію полягає в податку на виведений капітал. Відповідно до частини 1 статті 50 Закону Естонії про прибутковий податок компанії – резиденти сплачують такий податок з прибутку, розподіленого як дивіденди чи з інших відрахувань. Ставка податку становить 20% з брутто дивідендів. А для нерозподіленого прибутку діє нульова ставка, і це зробило естонську модель оподаткування популярним інструментом міжнародного податкового планування.

Так, не для кожного бізнесу підходить. Так, банківський рахунок з українським бенефіціаром відкрити дуже складно. Так, дорогі дивіденди. Але тим не менш свою нішу юрисдикція та її податкова модель знайшли.

Як «Естонський CIT» працює в Польщі?

До нововведень в Польщі цікаві опції теж існували: стандартна ставка податку на прибуток становить 19%, але для платників податків з доходом не більше 2 млн євро на рік (при певних умовах) діє знижена ставка 9%.

І для стимулювання економіки законодавець запропонував альтернативний шлях – можливість перейти на податок на виведений капітал, який охрестили польським «Естонським CIT». У платників податків буде можливість вибрати нову модель оподаткування на 4 роки. Така модель не скасовує податок на прибуток, а в разі порушення вимог, компанія позбавляється можливості використовувати її і переходить на стандартну. Це йде в розріз з моделлю оподаткування в самій Естонії, оскільки вона не передбачає ніяких альтернативних опцій і лімітованих періодів.

Згідно Національної програми реформ Польщі, компанії, які будуть направляти свій прибуток на інвестування в основні фонди і не будуть виплачувати дивіденди, не платитимуть податок. Звучить дуже перспективно, але давайте розберемося, що з положень про нову модель дійсно так само привабливо, як в Естонії.

1. Хто може скористатися польською версією «Естонського CIT»?

Польським «Естонським CIT» можуть скористатися мікро, малі і середні ТОВ і акціонерні компанії, річний оборот яких з VAT не перевищує 100 мільйонів злотих (близько 22 мільйонів євро), при чому така умова застосовується протягом усього часу використання такої моделі.

Для компаній також є додаткові вимоги:

– акціонерами можуть бути лише фізичні особи;

– у компанії немає пайової участі в інших підприємствах, трастах або інших структурах;

– не менше 3-х співробітників за трудовим договором (акціонерів-співробітників не рахуємо);

– пасивні доходи не перевищують активні доходи від операційної діяльності більш ніж на 50%;

– компанія інвестує в основні засоби.

На нашу думку, положення щодо польського «Естонського CIT» також можуть застосовуватися, якщо акціонером компанії буде фізична особа-нерезидент Польщі. Тобто українці також можуть цю модель розглядати як опцію для міжнародного структурування свого бізнесу.

Не всі компанії зможуть перейти на нову модель, зокрема вона не доступна для:

– компаній, які здійснюють діяльність, що приносить прибуток, та які зареєстровані в спеціальних економічних зонах або в польській інвестиційній зоні;

– компаній, які інвестують в основному в нові технології, і витрати яких спрямовані на ліцензії, на авторські права і на права на патенти. Умовою застосування в такому випадку буде фіксована регулярна сума на інвестиції, але тільки в основні фонди, оскільки термін «інвестиції» в Законі Польщі про «Естонському CIT» не містить посилань на необоротні активи;

– компаній, створених в результаті поділу або злиття акціонерних компаній або ТОВ;

– компаній під ліквідацією або в стадії банкрутства.

По суті всі вимоги до компанії для переходу на нову модель – це одна з найбільш важливих відмінностей від справжнього естонського податку на виведений капітал. У самій Естонії немає ніяких обмежень ні по акціонерах, ні по співробітниках, і найголовніше, немає вимоги про інвестування, яка руйнує всі мрії про «польський офшор».

2. Ефективна ставка податку на виведений капітал в Польщі:

Ефективна ставка податку залежить від статусу платника податків і від обороту. Ставки податку такі:

• 25%;

• 15% (для малих підприємств).

Як бачимо, це більше, аніж стандартні ставки в Польщі (19%/9%). Однак на практиці такі підвищені ставки по суті не будуть застосовуватись з двох причин.

По-перше, компанія зможе знизити ставку на 5 процентних пунктів (тобто до рівня 20% і 10%), за умови, що витрати на інвестування в основні фонди будуть досить високими:

– 50% в кожен дворічний період, або

– 110% за кожен чотирирічний період.

По-друге, загальний рівень оподаткування (на рівні компанії і акціонера) буде знижуватися, оскільки акціонер віднімає зі свого ПДФО частину того, що компанія сплатила на польському «Естонському CIT». Можливість зниження ставки податку на 5 процентних пунктів (тобто до рівня 20% або 10% для малих підприємств) вимагає витрат на інвестиційні цілі в розмірі, встановленому законом.

У компаній є прямий обов’язок щодо прямих інвестиційних витрат (стаття 28g Закону Польщі про «Естонський CIT»). Така модель повинна привести до накопичення платником податків основних засобів. І тому, для того, щоб залишатися на такій моделі, компанія повинна виконувати вимогу про інвестування в основні фонди, тобто витрат має бути більше, ніж:

– 15% (але не менше 20 000 злотих) протягом двох років поспіль, або

– 33% (але не менше 50 000 злотих) протягом чотирирічного періоду.

Наприклад, вартість витрат повинна розраховуватися щодо первісної вартості належних компаніям механізмів, інструментів, пристроїв і транспортних засобів, визначеної в останній день податкового року, що передує дворічному або чотирирічного періоду на моделі польського «Естонського CIT».

Положення закону також вказують, що в цю вартість не повинні входити: легкові автомобілі та інші транспортні засоби, а також активи компанії, які використовуються в основному для особистих цілей акціонерів або членів їх сімей.

3. База оподаткування на польському «Естонському CIT»:

1) сума прибутку від доходу від розподіленої акціонерам прибутку і прибутку від доходу, призначеного для покриття збитків;

2) сума прихованого прибутку і прибутку від витрат, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю;

3) прибуток від зміни вартості активів в тому місяці, в якому відбулися злиття, поділ, перетворення компаній;

4) чистий прибуток, отриманий в тому податковому році, в якому закінчилось одноразове оподаткування.

По суті польський «Естонський CIT» передбачає чотири рівні оподаткування, що дає сім податкових баз. Як бачимо, таку модель навряд чи можна назвати «офшором», радше оптимальним механізмом для стимулювання економіки.

На початку для компанії можуть з’явиться два податкових навантаження: податок на прибуток від трансформації і податок на тимчасові різниці між податковим результатом і результатом балансу.

Податкове навантаження такої моделі з’явиться при виплаті дивідендів як у компанії, так і у акціонерів. Більш того, компанії може загрожувати додатковий податок, якщо її річний дохід перевищить 100 млн злотих, а вона як і раніше буде використовувати «Естонський CIT».

При виході з моделі податок також необхідно буде сплатити: в разі невиконання умов використання, а також через невиплату прибутку (дивідендів) або невиконання віднесення на витрати прибутку від трансформації в період використання естонської моделі.

4. Виплата дивідендів і персональне оподаткування акціонерів

Польський «Естонський CIT» не змінив основного правила, згідно з яким фізична особа-акціонер сплачує податок з отриманих дивідендів. Сьогодні це 19% ПДФО в Польщі. Законом було введено механізм, який знизить податкове навантаження акціонерів і частково усуне подвійне оподаткування.

Акціонер зможе відняти частину сплаченого компанією польського «Естонського CIT» зі свого ПДФО. Йому буде дозволено відняти:

– 41% податку, сплаченого компанією – якщо він розрахований за ставкою 15%;

– 37% – коли компанія платить за ставкою 25%;

– 71% – коли компанія платить за ставкою 10%;

– 51% – коли компанія платить за ставкою 20%.

Таким чином, загальний рівень оподаткування (компанії і акціонера-поляка) може знизитися навіть більш ніж на 9% (коли компанія не є малим підприємством і сплачує за ставкою 20%). В цілому акціонерам з польським податковим резидентством слід очікувати зниження сукупного оподаткування на 4,39% або на 1,29% у разі малих підприємств.

5. ПДВ

При використанні «Естонського CIT» в Польщі, у компанії не буде ніяких проблем і нюансів з ПДВ. Застосовується все та ж стандартна ставка в 23%. З практики ми не бачимо проблем з реєстрацією номера і адмініструванням ПДВ при переході на нову модель.

Висновки

Наостанок хотіли б відзначити, що в порівнянні з моделлю в самій Естонії, новий польський «Естонський CIT» відрізняється більш зарегульованими і складними вимогами в частині можливості застосування такої моделі.

Польська новинка підходить не всім компаніям, а для деяких, наприклад, пов’язаних з аутсорсингом або без основних засобів, і зовсім не є опцією. Також компанії на польській версії «Естонського CIT» не зможуть використовувати інші податкові преференції, як звільнення для R & D або IP Box, при чому це не застосовується до рішень, пов’язаних з інвестиційними фондами.

Оскільки модель нова, а вимоги до неї дуже серйозні, очікувано бізнес з побоюванням дивиться в її бік. Як податкові консультанти ми також бачимо проблему в її застосуванні на даному етапі, оскільки немає правозастосовної і судової практики, самі податківці ще не навчилися її адмініструвати.

Серед наших клієнтів ми бачили підвищений інтерес, але він розвіявся після того, як ми роз’яснили їм вимоги і нюанси. В результаті ніхто не наважився на перехід на таку модель, всі хочуть почекати рік. Міністерство Фінансів вже опублікувало роз’яснення на 123 сторінках, так що дивимося в майбутнє і очікуємо доопрацювання нормативної бази по новій моделі, для того, щоб бізнес міг безболісно її застосовувати, полегшуючи собі податковий тягар і трудовитрати на бухгалтерську звітність.

Марія Загрядська, адвокат, радник AVIDBIZ

Марчін Романчук, податковий консультант, партнер KKLW (польський офіс AVIDBIZ)