Голова МАГАТЕ їде до ЗАЕС
Запорізька атомна електростанція (фото 2009 року) Wikimedia: Ralf1969 – CC BY-SA 3.0

Голова МАГАТЕ їде до ЗАЕС

Як Ґроссі написав у Твіттері, спостережна місія має прибути до комплексу цього тижня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Очільник Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі повідомив, що він на шляху до Запорізької атомної електростанції в Україні. Як Ґроссі написав у Твіттері, спостережна місія має прибути до комплексу цього тижня.

ЗАЕС, що є найбільшим об’єктом такого типу в Європі, була захоплена російськими військами на початку повномасштабної війни. Як повідомили українці, за останні тижні щонайменше декілька разів по її території влучали російські ракети. Минулого тижня з приводу пожежі, спричиненої російським обстрілом, остання лінія, що єднала цю електростанцію з енергосистемою України, була двічі від’єднана. Три інші лінії росіяни пошкодили раніше. У результаті два енергоблоки АЕС були відключені від мережі. Так сталося вперше в історії цієї електростанції. Врешті-решт, у п’ятницю електростанцію знову під’єднали до української електромережі.

Раніше до демілітаризації комплексу закликав, зокрема, генсек ООН Антоніу Ґутерреш. Натомість США закликали Росію вивести своїх вояків з території станції.

IAR/А.М.