Голова МЗС України Дмитро Кулеба впевнений, що НАТО не прийме вимог Росії
Дмитро Кулеба, голова МЗС України Едуард Крижанівський, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Голова МЗС України Дмитро Кулеба впевнений, що НАТО не прийме вимог Росії

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що не вірить, що США чи НАТО погодяться з вимогами Росії щодо так званих гарантій безпеки. Це було б найбільше приниження США і НАТО в історії, – оцінив голова МЗС в інтерв’ю РБК-Україна. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Нинішню безпекову ситуацію можна порівняти з піком весняної «хвилі російської ескалації», – вважає Дмитро Кулеба. Тоді, як зазначив міністр закордонних справ України, ситуація була вирішена дипломатичним шляхом.

Дмитро Кулеба оцінив, що в грудні 2020 року ситуація з безпекою була стабільнішою, ніж сьогодні, а рівень загрози з боку Росії був нижчим.
«Тому можна сказати, що цей рівень загрози значно зріс протягом року», – сказав Дмитро Кулеба в інтерв’ю, опублікованому у вівторок, 28 грудня. Також, враховуючи останній місяць, рівень загрози зріс, «але не перевищив червону лінію», – сказав міністр.

На думку Кулеби, мета президента Росії Путіна полягає не в тому, щоб хтось знову поговорив із його країною – адже такі контакти тривають, – а в тому, щоб нарешті «отримати щось для себе від цих переговорів».

Український міністр зазначив, що не вірить, що США чи НАТО погодяться з вимогами Росії припинити розширення Альянсу на схід або вивести свою присутність із центральноєвропейських країн.
«Я в це не вірю, тому що прийняти таку вимогу в будь-якій формі – це було б найбільшим приниженням США та НАТО в історії з моменту створення Альянсу», – вважає голова МЗС України.

Дмитро Кулеба зазначив, що Україна є присутня «на всіх консультаціях і переговорах із Росією». Партнери діляться з Києвом тим, про що говорять із Москвою, і узгоджують свої позиції з Україною, – запевнив міністр. Голова МЗС підкреслив, що під час цих переговорів Україна «не просто слухає, а представляє свою позицію».

defence24.pl/Л.І.