Голова військової розвідки України: Без допомоги Заходу ми не дамо відсіч вторгненню РФ
Збройні сили України (ілюстративне фото) president.gov.ua, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Голова військової розвідки України: Без допомоги Заходу ми не дамо відсіч вторгненню РФ

Генерал Кирило Буданов застеріг, що без допомоги Заходу Україна не зможе відбити повномасштабний наступ Росії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал Кирило Буданов в інтерв’ю американському виданню «New York Times» сказав, що без допомоги західних військ Україна не зможе успішно відбити вторгнення Росії. Подібної думки дотримуються й інші українські командувачі.

«На жаль, Україна на цьому етапі має бути об’єктивною. У нас не вистачає військових ресурсів, щоб відбити повномасштабний напад Росії, якщо він почнеться без підтримки Заходу», – сказав Буданов.

Він заявив, що Росія зможе швидко відрізати українські фронтові війська від підкріплення за допомогою авіаударів і перерізати лінії постачання. «Наші війська зможуть використовувати все, що у них під рукою, але, повірте, без припасів і резервів у світі немає армії, яка б це витримала», – додав він.

Газета також посилається на військового експерта та колишнього американського морського піхотинця Роберта Лі, який сказав, що, якби Росія повністю використала свої конвенціональні можливості, вона змогла б «знищити українських військових на сході протягом перших 30-40 хвилин». І все це попри прогрес в озброєнні та професійну підготовку українських військ.

«NYT» наголошує, що подібну думку висловили й інші українські командувачі. Генерал-лейтенант Збройних сил України, командувач Об’єднаних сил на Донбасі Олександр Павлюк заявив, що якщо Захід не прийде на допомогу, Україна зробить ставку на партизанську війну проти Росії. Газета також посилається на анонімного представника українських військових, який сказав, що варіант, який розглядається як останній засіб, полягає в тому, щоб відкрити арсенали всім українцям, дозволивши їм брати будь-яку кількість зброї «для захисту себе та своїх сімей».

У середу президент США Джо Байден виключив, що Америка «в односторонньому порядку» введе війська в Україну у випадку нового вторгнення Росії. При цьому він зазначив, що все залежатиме від позиції інших союзників по НАТО.

Додамо, що у вівторок в інтерв’ю агентству Reuters, коментуючи загрозу російського вторгнення проти України, міністр закордонних справ Латвії Едґарс Рінкевичс сказав, що «Росія повинна заздалегідь знати, яку ціну їй доведеться заплатити».

За словами латвійського міністра, Захід повинен вжити рішучих дій, щоб зупинити вторгнення Росії в Україну. Він згадав про введення санкцій щодо газопроводу «Північний потік-2», посилення східного флангу НАТО та відключення Росії від платіжної системи SWIFT.

«НАТО має збільшити свою присутність на східному фланзі, щоб продемонструвати Росії, що ціна військових пригод в Україні – це більше солдатів, більше обороноздатності та суттєвої обороноздатності в країнах Балтії, Польщі, Румунії та Болгарії», – підкреслив він.

Рінкевичс зазначив, що незрозуміло, чи Путін просто намагається перевірити рішучість Заходу, чи Кремль планує повномасштабне вторгнення в Україну. «Можливо, нам потрібна астрологія чи якась інша, більш точна наука. Але я вважаю, що Україна для Росії і президента Путіна є фундаментальною частиною своєрідного бачення великої Росії», – додав він.

PAP/Т.А.