Грузія відкидає вимогу Росії не інтегруватися в НАТО
Тбілісі (ілюстративне фото) Pixabay License

Грузія відкидає вимогу Росії не інтегруватися в НАТО

Грузія відреагувала на нахабство Росії, яка закликала відмовитися від інтеграції Києва і Тбілісі з НАТО. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Влада Грузії відхилила вимоги Росії щодо майбутнього членства цієї кавказької країни в НАТО. У п’ятницю МЗС Росії оприлюднило заяву, в якій закликало країни Північноатлантичного альянсу відмовитися від процесу інтеграції Грузії та України до НАТО. Міністерство закордонних справ Грузії визнало звернення Росії неприйнятним.

Як наголошують грузинські ЗМІ, інтеграція Грузії до НАТО є суверенним рішенням грузинського народу, прописаним у конституції. Грузинські експерти та політики відзначають, що Грузія відчуває себе частиною Європи і хоче тісно співпрацювати з економічними та оборонними структурами Старого континенту:

«Я жив в Європі понад 10 років, також працював в Азії та жив у Росії. Європа – не рай. Однак в інших місцях набагато гірше. Тому, якщо я буду вибирати, то для себе, для своїх дітей і онуків я вибрав і вибрав би Європу», – сказав в одному з інтерв’ю Польському радіо уповноважений грузинського уряду з питань контактів з Росією Зураб Абашидзе.

Рішення про початок процесу інтеграції Грузії та України до НАТО було прийнято в 2008 році в Бухаресті. Тодішній президент Польщі Лєх Качинський лобіював Тбілісі та Київ, якому вдалося переконати представників інших країн. Путін, який був присутній на засіданні Ради Росія-НАТО, виступив проти впровадження процедури інтеграції. Через місяць загострилася напруженість між Грузією та сепаратистськими республіками Абхазією та Південною Осетією. Через чотири місяці почалася російсько-грузинська війна за Південну Осетію, після якої Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією.

IAR/Т.А.