Інструменти локального економічного розвитку. Досвід успішних громад України та Польщі

Інструменти локального економічного розвитку. Досвід успішних громад України та Польщі

Досвід успішних громад України та Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Експерта з питань децентралізації та місцевого розвитку Національного інституту стратегічних досліджень, члена Ради Польсько-Української Господарчої Палати, голови правління ГО «Польсько-українська аграрна асоціація», голови правління ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діани Баринової.

В Україні з 2014 року триває децентралізація та реформа місцевого самоврядування. Для решти громад протягом цих років пройшли процеси добровільного об’єднання (1021 ОТГ), частину громад об’єднали адміністративним шляхом. Постановою Верховної Ради України зменшено кількість районів з 490 до 136 шляхом укрупнення, та фактично запроваджено новий адміністративно – територіальний устрій України. 1470 територіальних громад отримали розширені повноваження та фінанси, а головне нові можливості для розвитку територій та зміни життя для кожного  жителя села, селища та міста. 

Укрупнені територіальні громади отримали від Держави збільшені повноваження і фінанси, а головне – можливість самостійно вирішувати питання місцевого економічного розвитку та реалізовувати надання якісних публічних послуг.

Тепер успіх України, її розвиток та економічний потенціал, ВВП через податки формується на рівні кожної з цих громад. І загального економічного зростання можна досягти тільки через  стимулювання  успіху кожної громади – збільшення її бюджетів, створення умов для зростання місцевої економіки,  покращення інфраструктури та умов життя людей. Від локального до загального.

Але чи кожна громада зможе стати дійсно кадрово та економічно спроможною? Чи забезпечить  економічний розвиток та покращення  якості надання послуг на своїх територіях?  

Наступні п’ять  років будуть іспитом для кожної території, її лідера,  команди та депутатського корпусу, кожного жителя на спроможність до власного розвитку Під такою назвою 23 лютого відбувся онлайн-форум, за участі представників комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад та територій України, Асоціації міст України, Програми «Study Tour to Poland», ГО “Подільська агенція регіонального”, ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування», ГО «Польско – українська аграрна асоціація», Польсько – українська господарча палата,  Асоціація  сільськогосподарських дорадників України,   інших експертів даної тематики з України та Польщі.

Протягом основної частини та трьох панельних дискусій шукали відповіді на питання: Як громадам ставати ефективними? Як експертний досвід може стати каталізатором успіху? Чи існують якісні експертні послуги для громад в Україні? Адже в умовах об’єднання територіальних громад та відповідно до законодавчих норм, існує потреба у швидкій та якісній підготовці базових документів та проєктів на місцевому рівні, зокрема, стратегічних планів, інвестиційних планів, містобудівної документації, комунікаційної стратегії тощо. Для того, аби громада успішно розвивалася, потрібно визначити правильний напрямок руху та залучити кошти й інвестиції. Крім того, багато громад в Україні потенційно є туристично привабливими. Але як це все розвивати і впроваджувати? Як залучати інвестиції та реалізовувати проєкти? Які документи для цього потрібні та хто може допомогти їх розробити? Як це вже впроваджується у Польщі?

Організатор заходу – ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» за підтримки парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад та територій України, Програми Study Tour to Poland,  ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування»

Метою заходу було залучити представників ГО та експертів, які займаються темою соціально-економічного розвитку в Україні та Польщі  сформувати спільноту, що надалі розвиватиме тему та супроводжуватиме діяльність представників територіальних громад України у цій сфері, зокрема й створення спільних проєктів та їх координацію.

Головна ідея заходу – формування та підтримка професійного середовища експертів  з місцевого економічного розвитку, аби запровадити нові стандарти в умовах нового адміністративно-територіального устрою та адміністративно-територіальної реформи, використати  провідний польський досвід  у питаннях розвитку територій.

Серед спікерів основної частини Форму –   Віталій Безгін  – народний депутат України,  голова підкомітету з питань адміністративно – територіального устрою Комітету Верховної ради України,  Олександр Слобожан – виконавчий  директор Асоціації міст України, Мирослав Скурка – Директор Програми Study Tours to Poland, Фонд Лідери Змін (Fundacja Liderzy Przemian), Анатолій Ткачук, експерт з децентралізації, директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства, генеральний директор Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України Віктор Подорожний, Олег Левченко,експерт з розвитку територій ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

На форумі обговорювалися питання підтримки незалежного експертного середовища та послуг для громад в сфері місцевого розвитку; стратегічного планування та розробки стратегічних документів для розвитку громади, їх ролі в місцевому економічному розвитку; залучення інвестицій та роботи з місцевими інвестиційними проєктами, а також їх супроводу; колективних об’єднуючих практик розвитку громад, співпраці з представниками місцевого самоврядування та експертного середовища Польщі, вивчення їх провідного досвіду.

Зокрема народний депутат  Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно – територіального устрою Комітету Верховної ради України зазначив, що попри стрімкий прогрес реформи протягом останніх років, ми все ще суттєво відстаємо від нашого західного сусіда – Польщі  в частині розвитку територій. «Ми маємо вивчити досвід Польщі,  деполітизувати місцеве самоврядування та не повторювати помилок з формою державного нагляду. Впровадження кращих європейських практик – це про їх адаптацію до українських реалій, а не просто про переклад західних стратегічних документів, чомусь про це часто забувають, – зазначив Віталій Безгін.

Олександр Слобожан – виконавчий  директор Асоціації міст України зазначив, що зараз запит на розроблення стратегічних  документів у  громад зростає, у невеликих громад зокрема. Проте навіть ті громади, у яких є стратегії, не завжди мають можливості для їх реалізації. Так відбувається тому, що місцевий бюджет, програми, план заходів на рік в громадах орієнтовані на наявні можливості, а стратегії залишаються як зразкові документи.

Також проблемою є нестача фахівців, які можуть на замовлення громади та разом з громадою розробити якісну стратегію розвитку. Адже є випадки, коли компанії беруться за розробку стратегії, а потім не доводять до кінця роботу або роблять її неякісно. Олександр Слобожан застеріг громади від співпраці з компаніями, які обіцяють напрацювати стратегію за  кілька місяців, адже за такий час неможливо розробити якісні документи, особливо у співпраці з жителями територій.

На жаль, досвід муніципалітетів підтверджує, що наявність стратегії не гарантує її реалізації і що для неї у громад будуть бюджетні кошти. Якщо буде прийнято рішення, що державне фінансування надається лише під затверджені стратегічні документи, громади матимуть кращий стимул для розробки стратегій та більше можливостей для їх реалізації. 

У своєму виступі Мирослав Скурка – директор Програми Study Tours to Poland, Фонду Лідери Змін (Fundacja Liderzy Przemian) зазначив, що програма «Study Tours to Poland», яка «виростила» плеяду реформаторів, що зараз успішно сприяють реалізації реформ в Україні, буде продовжувати свою роботу для підтримки перетворень в Україні в тому числі у сфері місцевого економічного розвитку.

У межах  Форуму    також відбулося три  панельні дискусії на наступні тематики: 

  1. Стратегічне планування та стратегічні документи для розвитку громади, їх роль у місцевому економічному розвитку.
  2. Залучення інвестицій та робота з місцевими інвестиційними проєктами і їх супровід. Фінанси та залучення ресурсів.
  3. Кооперація, кластеризація та туризм як колективні об’єднуючі практики розвитку громад.

Враховуючи мій досвід співпраці з польськими партнерами та роботу щодо супроводу децентралізації протягом останніх років, організатори запросили мене  також долучитися до Форуму та модерувати дискусію з питань  використання кооперації, кластеризації та туризму як об’єднуючих практик розвитку громад.

В рамках панельної дискусії говорили вже саме про конкретні  інструменти місцевого економічного розвитку.  Одним з найефективніших, на мою думку, є сільськогосподарська кооперація, яка  може забезпечити самозайнятість населення та в рази зменшити і безробіття на селі, і процеси міграції працездатного населення.   Досвід Польщі тут є дня наших громад дуже цінним. З 2014 року, ми починали свою співпрацю з польськими партнерами саме з проекту «Ефективне господарство. Досвід Польщі в Україну», знайомили наших дрібних та середніх фермерів з підходами щодо роботи в аграрній сфері польських  колег. І цей досвід вражає. На 3- 5 га землі люди самі господарюють, об’єднуються в кооперативи, створюють ланцюги доданої вартості. А наші власники паїв  часто вважають себе безробітними,  бо на 10-12 тис. грн в рік з  орендної плати за земельний пай  сім’ю не прогодувати.  Але в Польщі ж це працює! Так, багато різниці в законодавстві. Але,  в першу чергу ,   у ментальності наших людей, над якою ми  і наші колеги працюємо та закликаємо органи місцевого самоврядування  також долучатися до цієї роботи.

Багато років займається розвитком цієї тематики Роман Корінець, почесний президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, заступник голови Комітету підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України, який зосередився на  ролі сімейних фермерських господарства та кооперації  як інструменті сільського розвитку. Доречі, з паном Романом ми проводили багато цікавих семінарів та тренінгів на дану тематику для представників територіальних громад. І є успішні приклади, коли ці навчання спрацювали.

Впевнена, що саме цей напрямом може забезпечити новий  імпульс для розвитку громад.  

До дискусії  також доєднався Сергій Підмогильний, координатор з розвитку мережі Greenways Ukraine, який розповів про Мережі Greenways, як спосіб розвитку туристичних територій України, що також  може стати ефективним інструментом для місцевого економічного розвитку громад.

У своєму виступі заступник голови ГО «Польсько – українська аграрна асоціація», експерт з децентралізації та місцевого розвитку Віктор Нестеренко підкреслив важливість навчальних поїздок для представників місцевого самоврядування та аграрного бізнесу, фермерів, які організовує ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з ГО «Польсько – українська аграрна асоціація», навів позитивні приклади щодо зміни підходів  в процесах управління  громад після подібних візитів та запросив всіх  до співпраці.

Питання економічного розвитку територій є дуже актуальними зараз, тому  роботу в цьому напрямку плануємо продовжувати – знайомити представників  місцевого самоврядування та бізнесу з  досвідом польських колег та допомагати втілювати його в Україні.  Далі буде.

Слідкуйте за оновленнями  пишіть, якщо є ідеї, запитання чи пропозиції.

Моя сторінка у ФБ https://www.facebook.com/profile.php?id=100014799228746.

Діана Баринова, експертка з питань децентралізації та місцевого розвитку Національного інституту стратегічних досліджень, голова ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування», член ради Польсько-Української господарчої Палати (Варшава), засновник ГО «Польсько – українська аграрна асоціація».