Історія української студентки в Польщі

Історія української студентки в Польщі

21 перше століття принесло в Україну  бажання та можливість отримувати вищу освіту за кордоном. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Експерта із питань вищої освіти за кордоном для українців, засновника школи іноземних мов “Поліглот”, вчителя англійської мови, організатора мовних таборів за кордоном Лариси Коломійченко.

Якщо в перше десятиліття незалежності лише одиниці мали можливість збирати валізу і їхати за досвідом до іноземних вчителів, то після 2000 року кількість охочих почала зростати у геометричній прогресії.

Відповідно до даних аналітичного центру Седос у 2008 році кількість українських студентів у Європі сягала 16 тисяч, у 2013 вже майже 29 тисяч, а у 2017 – більш ніж 77 тисяч наших громадян і кожного року ця цифра зростає.

Найбільш привабливими для навчання є Польща, Чехія, Німеччина, Австрія, Італія, Росія.  

Особливою лояльністю до українських громадян вирізняється Польща. Починаючи з 2014 року, кількість грантових та бюджетних місць стрімко зростає.

Маю власний досвід роботи з рекрутації українських школярів саме до польських вищів. Починаючи з 2012 року, через нашу агенцію шукали свої майбутні університети приблизно 70 -100 учнів щороку. 

Історія кожного українця у Польщі цікава. Хтось вступав до державного університету, хтось до приватного. Комусь пощастило з роботою вже у перший рік навчання, а хтось повернувся додому із новими знаннями та досвідом і реалізується в Україні.

Мої клієнти, найчастіше батьки абітурієнтів, постійно питають про можливості, які може отримати їх дитина, ставши студентом у Польщі. І на це запитання у мене насправді немає відповіді, бо можливостей дуже багато: програми обміну студентами між університетами різних країн, перший досвід роботи, цікаве навчання, можливість отримання перспективної роботи. Однак все залежить в першу чергу від самої людини: наскільки вона наполеглива, наскільки готова працювати над собою і  готова бути дорослою – брати відповідальність за свої вчинки.

На тему самореалізації можна дуже багато дискутувати, але то все розмови і частіше просто філософського характеру. Тому я вирішила запросити на онлайн інтерв’ю свою клієнтку, яка  2017 року вступила до Вищої Школи банківської у Познані (Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu) на англомовну, датовану Європейським Союзом програму. Влада Козловська – школярка київської школи, звичайна українська дівчина розповість про свій шлях до мети  – вищої освіти у Польщі.  Впевнена, що її історія надихне багатьох учнів.