Канцлер Німеччини півтори години говорив із путіним про війну в Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц телефонує у своєму офісі перед зустріччю з прем’єр-міністром Ізраїлю у канцелярії в Берліні, Німеччина, 12 вересня 2022 р. PAP/EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Канцлер Німеччини півтори години говорив із путіним про війну в Україні

Олаф Шольц закликав вивести російські війська з України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У вівторок, 13 вересня канцлер Олаф Шольц розмовляв по телефону з президентом Росії владіміром путіним, — повідомив речник федерального уряду Штеффен Хебештрайт. 90-хвилинна розмова була присвячена війні між Росією та Україною та її наслідкам. Шольц закликав вивести російські війська з України.

Канцлер закликав путіна «якнайшвидше знайти дипломатичне рішення, засноване на припиненні вогню, повному виведенні російських військ і повазі територіальної цілісності та суверенітету України».

Він наголосив, що «будь-які подальші кроки Росії щодо анексії не залишаться без відповіді та за жодних обставин не будуть визнані».

Канцлер також закликав президента Росії поводитися з військовополоненими згідно з міжнародним правом і надати Червоному Хресту необмежений доступ до них. Говорячи про ситуацію на Запорізькій АЕС, Шольц наголосив на необхідності гарантування безпеки цієї станції і закликав уникати будь-якої ескалації та негайно впровадити заходи, рекомендовані у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії.

Шольц і путін також обговорили глобальну продовольчу ситуацію, яка особливо напружена після вторгнення Росії в Україну. Канцлер ФРН і путін домовилися підтримувати зв’язок.

PAP/І.Я