Кращий клімат для Польсько-Українського бізнесу

Кращий клімат для Польсько-Українського бізнесу

Пройшов певний час і зараз в мас-медіа і на різноманітних ресурсах та соціальних мережах достатньо багато матеріалів за підсумками візиту Президентської Пари Польщі до України 11-13 жовтня 2020р. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати, учасника Українсько-польського Форуму партнерства під патронатом Міністрів закордонних справ Польщі та України Олега Дубіша.

Є різні думки щодо його практичних  результатів. Але особисто я дуже позитивно оцінюю як сам візит, так і його конкретні результати, особливо в економічній частині. Тому ще раз зупинюсь на тому, що вважаю дуже важливим для розвитку економічної співпраці між Польщею та Україною:

  1. Сам факт, що навіть в умовах загострення пандемії COVID-19  візит Президента Польщі до України взагалі  відбувся і був другим після поїздки до Ватикану візитом Президента Дуди після відповідних виборів в Польщі, є хорошим сигналом того, яке значення польська сторона приділяє розвитку відносин з Україною. Дуже важливою, як на мене, є Спільна заява Президента України Володимира Зеленського та Президента Польщі Анджея Дуди від 12.10.2020р., яка підтверджує стратегічне партнерство між нашими країнами  і  надає важливі пріоритети та орієнтири для двосторонньої співпраці. Зокрема Спільна заява визначає важливість взаємовигідного економічного співробітництва з метою повного використання можливостей, що пропонуються українськими і польськими ринками в контексті функціонуючої поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. В Україні цей візит Президента Дуди і  відповідна Заява відкривають та усвідомлюють українському суспільству,  особливо  на Сході та півдні Україні, а не секрет, що польська тематика там не є так добре знаною, як на Заході України, величезний потенціал співпраці та партнерства з Польщею.
  2. Мене тішить, що складні питання нашого спільного історичного минулого, на мою думку, загалом переходять у фахову і конструктивну площину, а все більшу і більшу роль у двосторонньому дискурсі відіграють питання економічної співпраці. І прохання до друзів і колег істориків та політиків по обидві сторони кордону сьогодні не продовжувати «накручувати»/«педалювати» окремі протиріччя, що наразі залишилась. Бо якщо хтось говорить, що питання історії і раніше не мали відношення до економічної співпраці, то це не правда. Мали і, вважаю, дуже велике, особливо для атмосфери контактів на найвищому рівні та коли мова йшла про співпрацю з польськими державними підприємствами і інструментами.
  3. На окрему увагу і відзначення заслуговує активність в Україні польської державної компанії PGNiG. Очолює її давній друг України, колишній Міністр фінансів, інвестицій та розвитку Польщі Єжи Квєцінський. Пан Єжи дуже добре знає як всі можливості і потенціал України, так і всі наші, часами,  м’яко кажучи, неоднозначні реалії і особливості. Підписана в рамках візиту президента Дуди відповідна угода про нерозголошення інформації про об’єкти приватизації в Україні – своєрідний позитивний сигнал для інших польських державних компаній про потребу активізації  роботи і інвестицій, яких в Україні ми в вже давно і багато говоримо. І тільки зараз, як мені здається, відбувається суттєве збільшення інтересу польського державного сектора до України, що власне підтвердив склад польської  делегації, яка супроводжувала Президента Анджея Дуду і  в якій не забракло представників поважних   польських державних інституцій та підприємств з суттєвою часткою державного майна. Повертаючись до PGNiG, наскільки я розумію, в числі іншої діяльності в Україні (видобуток, транзит і зберігання енергоносіїв)  PGNiG та польська сторона в цілому також цікавляться приватизацією українських ТЕЦ та Обленерго. Особисто мені дуже приємно, що повноважним представником компанії  PGNiG в Україні польська сторона призначила  дуже відому та авторитетну в двосторонніх польсько-українських  відносинах людину –   колишнього керівника Міжнародного Товариства  Польських Підприємців в Україні (MSPPU)  Іренеуша  Дерека. Дуже радий,  що мав можливості на Економічному Форумі, який  13 жовтня проходив в Одесі за участі Президентів Польщі та України, зустрітись  і поспілкуватись з Іренеушом як з давнім особистим приятелем і колегою та обговорити поточні питання і перспективи співпраці.
  4. Великі спільні польсько-українські інфраструктурні проекти, в т.ч. за участі державних підприємств. Тут і угода портів в Гданську та Одесі, і розвиток транспортних коридорів та інтермодального транспорту, і, що особливо важливо, інфраструктурні й економічні проекти за підтримки і участі інших країн ЄС, зокрема Via Carpatia і долучення України до економічної та іншої співпраці в рамках ініціативи «Тримор’я».
  5. Дуже радий, що Президенти акцентували увагу на потребі кардинального покращення інфраструктури і функціонування польсько-українського кордону. Разом з тим мені дуже прикро, що українська сторона не спромоглась забезпечити ухвалення Верховною Радою України законопроекту №3039а, який має звільнити від сплати ПДВ виконавців робіт і постачальників послуг у рамках Кредитної угоди на 100 млн. євро, яку Польща та Україна підписали ще 2015 року. Це питання критичне для реалізації відповідних контрактів на польсько-українському кордоні. Знаю,  що польська сторона сприйняла таку ситуацію, як своєрідний негативний сигнал напередодні  нещодавнього візиту Президента Дуди до України. Сподіваюсь, що попри всі карантинні обмеження, вже найближчим часом Верховна Рада України зможе ухвалити необхідний законопроект. Також маю надію, що враховуючи проблеми і важливість польсько-українського кордону, польська сторона після завершенні успішного освоєння Україною першої кредитної лінії на 100 млн. євро розгляне можливість виділення додаткових коштів і нової кредитної лінії на розвиток інфраструктури  польсько-українського кордону. Адже  значення України для Польщі, як на мене,  не порівняне з Молдовою, яка, наскільки мені відомо, також  вже отримала  від Польщі подібний кредит на аналогічну суму 100 млн євро.
  6. 6. Під час останніх польсько-українських міждержавних перемовин на найвищому рівні, на мою думку, забракло тематики спільної польсько-української виробничої кооперації і партнерства,  а також питання можливості створення постійно діючого Українсько-Польського механізму з промислового розвитку. Але маю надію, що ця тема буде в порядку денному майбутнього VII засідання  Українсько-польської Міжурядової  комісії з двостороннього співробітництва, потребу невідкладної активізації роботи якої  Президенти Польщі та України окремо відзначили в своїй Спільній заяві.

І на кінець – ще одне, суто українське зауваження. Останнім часом, зокрема напередодні місцевих виборів в Україні,  мають місце спроби певних політичних сил максимально поляризувати українське суспільство. При цьому  риторика певних радикальних  патріотів і промосковських сил  в частині критики діючого Президента України стає все більш подібною. Особисто мене все більше дратують  люди з «чорно-білим» мисленням, які через особисті антипатії  і позицію, або ж через бажання політичного реваншу,  займаються тотальною критикою всього, що би не робив чинний Президент України Володимир Зеленський. А державний інтерес полягає в тому, що треба бачити не тільки погане і помилки (при цьому ніхто не заперечує їх наявність), але і відзначати позитивне,  бути об’єктивним і, попри всі політичні інтереси та антипатії,  підтримувати і розвивати всі ті позитивні кроки «зеленої влади», які зміцнюють Україну та служать її стратегічним державним інтересам. Тим паче, що «зелена команда» далеко не монолітна та не однорідна. Як і, до речі, народ України в цілому…

Так от,  сам факт і результати недавнього візиту Президента Польщі Анджея Дуди до України і кардинальне покращення атмосфери відносин на найвищому політичному рівні між Україною та Польщею, на мою думку,  якщо говорити про українську сторону,  безсумнівна  заслуга, досягнення і особистий успіх чинного Президента України Володимира Зеленського.

І на закінчення хочеться висловити слова  великої подяки і визнання всім, хто  з польської і української сторони був причетний до підготовки і проведення  офіційного візиту Президента Польщі Анджея Дуди та Першої Леді до України 11-13 жовтня 2020 р.

Польською мовою матеріал попублікований за наступним посиланням: