KYIV FASHION 2021 – фестиваль моди наперекір пандемічним викликам!

KYIV FASHION 2021 – фестиваль моди наперекір пандемічним викликам!

Минулий тиждень був надзвичайно насичений для української команди Польсько-Української Господарчої Палати. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати, учасника Українсько-польського Форуму партнерства під патронатом Міністрів закордонних справ Польщі та України Олега Дубіша.

Однією з подій, яку хотілось би окремо відзначити, стала наша участь в роботі по організації і забезпеченні «Економічної місії польських підприємців індустрії моди в Україну» на запрошення Міністерства розвитку, праці та технологій Польщі в тісній співпраці з Київським бюро Польської Агенції Інвестицій і Торгівлі (PAIH). Місія проходила в рамках участі польської делегації в заходах міжнародного фестивалю \ виставки моди KYIV FASHION 2021 яка відбулась 3-5 лютого 2021 року в Міжнародному виставковому центрі у Києві.

Як відомо, цей захід – головна b2b подія модної індустрії України. Вже протягом 20 років виставка є місцем зустрічі в Україні професіоналів світу моди, дуже точно відображає актуальні тенденції, а також напрямки розвитку галузі. Kyiv Fashion об’єднує повний спектр спеціалізованих виставок легкої та текстильної промисловості, створюючи максимально вигідні умови для охоплення відразу декількох сегментів ринку. Для тих хто глибше цікавиться ситуацією в українській індустрії моди рекомендую до ознайомлення інтерв’ю Президента “Fashion Globus Ukraine” Голди Виноградської, яке було опубліковане на україно-польській медіа платформі напередодні KYIV FASHION 2021. https://upmp.news/…/ekonomichna-misiya-polskih…/

Особисто для мене згадана виїзна місія польської делегації дуже показова ще і тим, що це, наскільки мені відомо, перший фізичний приїзд значної організованої групи представників польського бізнесу до України підтриманий Міністерством розвитку, праці та технологій Польщі з початку пандемії COVID-19. Увага польського бізнесу до України добре зрозуміла – адже це достатньо серйозний експортний ринок для відповідних польських підприємців.

Ось деякі статистичні дані:

У 2019 році польський експорт продукції галузі моди склав приблизно 9 млрд. 229 мільйонів євро (збільшення на 10% порівняно з 2018 роком), 90% всього експорту надійшло на ринки ЄС, а 10% на ринки за межами ЄС. Серед країн, що не входять до ЄС, Україна з обсягом імпорту з Польщі на рівні 236 млн. євро (за польськими даними) посіла друге місце після Росії (279 млн. євро), як імпортер відповідної польської продукції в 2019 році. Далі йдуть США (62 млн. євро), Швейцарія (47 млн. євро), Норвегія (43) та Білорусь (33).

Середньорічний експорт польської «модної» продукції на український ринок у 2010-2019рр. становив 161 млн. євро.

Загалом Україна посіла друге місце серед 20 найбільших імпортерів цієї польської продукції серед країн, що не входять до ЄС.

Якщо говорити про інтереси українських партнерів і сторони в цілому, то крім відповідних планів і інтересів торгових компаній з України щодо співпраці з польськими постачальниками, на мою думку заслуговують на особливу увагу і підтримку активізація співпраці в сфері спільного виробництва і взаємовигідної кооперації між польськими та українськими дизайнерами і виробниками.

Що стосується виробничих потужностей в Україні, то безперечно, що це питання доцільніше ставити перед потужними брендами або ж великими дизайнерськими ательє. Відомо що пошив, і «модна» продукція в т.ч. для для «молодіжки» сьогодні в значних об’ємах здійснюється переважно у державах Південно-Східної Азії з розрахунку на економію при оплаті праці.

Однак, як говориться – «все тече, все змінюється». Особливо в умовах пандемії Covid-19, і з врахуванням перспектив і трендів майбутнього пост ковідного світу.

Зокрема коли в силу різних причин перелаштовуються ланцюжки виробничої кооперації, а багато виробництв переносяться в географічно прилеглі до інвесторів, власників і споживачів регіони.

Тому тим, хто готовий запропонувати більше, Україна здатна надати кваліфіковану та творчу робочу силу в т.ч. молодь (часто також з відповідним рівнем освіти, а не просто аматорів моди), і забезпечити наявність в себе на виробництві якісних матеріалів та обладнання – звичайно, все ж за нижчою, аніж у багатьох державах ЄС і за його межами, ціною.

Маю надію що відвідавши Україну, польські підприємці галузі моди, змогли отримати об’єктивну картину відповідного українського ринку і його потенціалу на майбутнє.

Вважаю це особливо важливим, оскільки дуже часто деякі польські колеги недооцінюють українські можливості і реалія, а також відповідне конкурентне середовище.

Крім цього, особисто я сподіваюсь, що поїздка, в числі іншого, спонукатиме відповідних українських та польських підприємців до активізації партнерських проектів і взаємовигідної виробничої кооперації.

На завершення хотів би висловити уклінну подяку всім хто долучилися до організації і проведення економічної місії польських підприємців індустрії моди в Україну, особливо членам нашої чарівної «ДІВОЧОЇ КОМАНДИ» !!!

Олег ДУБІШ