Київський суд заборонив продаж книжки про Василя Стуса
Василь Стус Фото з архівів КДБ, Національний архів України – public domain

Київський суд заборонив продаж книжки про Василя Стуса

Заборони продажу домагався проросійський політик Віктор Медведчук, який за радянських часів був адвокатом видатного поета. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Київський суд заборонив продаж книжки про видатного українського поета та радянського дисидента Василя Стуса. Заборони продажу домагався проросійський політик Віктор Медведчук, котрий за радянських часів був адвокатом Василя Стуса. У забороненій судом книжці розповідається про ганебну роль Медведчука під час політичного процесу над дисидентом. На переконання суду, публікація порушує особисті інтереси Віктора Медведчука.

Детальніше про це розповідає київський кореспондент Польського радіо Павел Бушко:

«Заборонена судом книжка – це збірка документів КДБ, що стосуються Василя Стуса, прокоментованих українським журналістом Вахтангом Кіпіані. Він написав, що Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса, призначеним радянськими спецслужбами, і під час процесів у 1980-х роках минулого століття визнав, що всі інкриміновані його клієнтові радянським судом начебто скоєні злочини заслуговують на покарання.

Після цього процесу Василь Стус був засуджений до 10 років таборів і там помер 1985 року за нез’ясованих обставин. Стус вважається одним з найвидатніших сучасних українських поетів та символом дисидентського руху.

Совєтський адвокат поета Віктор Медведчук – це сьогодні відомий близькими відносинами з Владіміром Путіним один з лідерів проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя”».

IAR/А.М.