«Лукашенко зробив свій вибір — це Росія». Глава МЗС прокоментував позицію України щодо подій у Білорусі

«Лукашенко зробив свій вибір — це Росія». Глава МЗС прокоментував позицію України щодо подій у Білорусі

Позиція України щодо невизнання легітимності Олександра Лукашенка була продиктована тим, що він зробив остаточний вибір на користь Росії. Про це повыдомляэ Upmp.news з посиланням на Hromadske.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в етері програми «Свобода слова Савіка Шустера» 25 вересня.

На думку глави МЗС, вибір Лукашенка на користь Росії «означає конфронтацію». «Якщо Олександр Лукашенко обрав Росію, то ризики для нас починають зашкалювати. І відповідно до цього ми будуємо власне ставлення до нього», — додав Кулеба.

Він додав, що Білорусь відкинула пропозиції про посередництво України, держав Люблінського трикутника і Організації з безпеки та співробітництва в Європі — «найбільш нейтрального посередника, якого можна уявити».

«На жаль, коли Олександр Лукашенко зробив свій вибір, і коли його вибір став для нас остаточним (а цей вибір — Росія), ми зайняли ту позицію, яку займаємо зараз: чітку, жорстку, але не щодо білоруського народу. Білоруський народ завжди буде для нас дружнім, і ми завжди будемо робити все, що в наших силах, щоб йому допомагати», — додав Кулеба.

Як Україна реагувала на події в Білорусі?

Після виборів президента в Білорусі відносини Києва та Мінська суттєво охололи. Наприклад, спочатку президент Володимир Зеленський порадив Лукашенку провести нові вибори з незалежними спостерігачами, але в МЗС Білорусі нервово відреагували на цю пораду.

Наприкінці серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна на державному рівні припинила всі контакти з Білоруссю через політичну кризу в країні. Відносини обіцяють відновити, коли це не шкодитиме репутації України.

23 вересня після так званої інавгурації Лукашенка Україна офіційно заявила, що не визнає його легітимним президентом. Так само легітимність Лукашенка не визнають країни ЄС, США і Канада. Санкцій проти білоруських чиновників Україна поки не вводила, втім у Верховній Раді фракція «Голос» уже вимагає це зробити.

Автор Олег Павлюк