Монах-студит, що встановив рекорд із пауерлітингу волонтерить для ЗСУ

Монах-студит, що встановив рекорд із пауерлітингу волонтерить для ЗСУ

Отець Макарій Дутка, який протягом п’ятнадцяти років був настоятелем Унівської лаври студійського уставу активно збирає на дрони для ЗСУ. Попри те, що отець виконує своє священиче і монаше служіння, ієромонах Макарій займається благодійністю та спортом. У 2017 році ієромонах Макарій здобув Кубок світу з пауерліфтингу, а цьогоріч, 14 квітня 2024 року переміг на Чемпіонаті України з пауерліфтингу. Отець встановив рекорд України, піднявши лежачи 193 кг. Цієї неділі, 16 червня 2024 року, отець знову переміг на Чемпіонаті Заходу України у Львові, який проводила федерація KRAWA, піднявши лежачи 213,5 кг та встановивши новий рекорд. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог кандидатки наук із соціальних комунікацій, викладачки кафедри міжнародної інформації Національного університету “Львівська політехніка”, журналістки-блогерки, громадської діячки, волонтерки, бізнес-аналітикині, комунікаційниці, політтехнологині Марії Павлюх.

Звичайний день отця розпочинається із монашого правила на світанку, Часів, Літургії і закінчується пізно, ввечері. Кожного дня до отця приїздить велика кількість людей з різними проханнями: розради, волонтерства, благодійності чи особистими. Також отець служить Літургії у храмі лаври. Отець встигає стільки зробити справ, що виникає питання: коли отець відпочиває.

Після своєї перемоги на Чемпіонаті отець оголосив збір на дрони для ЗСУ і за кілька діб вдалося назбирати понад півмільйона гривень. Збір був закритий за дві доби. Отець Макарій вже закрив три збори на суму – 3 мільйони гривень, а сьогодні ця сума рухається до 4-х мільйонів. Отець часто звертається до своїх друзів зі фейсбучної сторінки з проханнями невеликих донатів – 200 гривень і за кілька годин збирає понад 100 тис. грн. Також до зборів долучаються підприємці і діаспора.

Отець любить жартувати, що не розуміє: як людям вдається так швидко зібрати таку велику суму, оскільки, монахи звикли жити скромно, без розкоші чи надлишку, а люди мають велику довіру і повагу до отця та церкви й готові долучатися до волонтерства.

В Перемишлянах, що поблизу Унева, отця також знають місцеві мешканці й охоче долучаються до зборів. Нещодавно, танцювальний колектив міста передав отцеві 18 тис. грн., жінка-пенсіонерка – 15 тис., а Стебницький Ліцей, директоркою якого є Іваник Олена – однокласниця отця – 30 тис. грн.

Отець активно співпрацює з Благодійним проєктом «Пташки перемоги», серед головних очільників якого: Ігор Дулин – молодий, харизматичний львівський підприємець та спортсмен,  Олександр Тіщенко – військовий і депутат та очільник області – Максим Козицький.

Пташки перемоги» провели понад 30-ть благодійних аукціонів та передали понад 7000 дронів для ЗСУ. На цих зборах ні отець Макарій, ні Ігор Дулин не збираються зупинятися, оскільки війна, на жаль, триває і ЗСУ потребують допомоги та підтримки. Будуть ще мільйони на дрони, і так до перемоги.

Отець закликає тих, хто хоче привітати, обов’язково донатити:

https://send.monobank.ua/jar/6o548eEajf

Ярослав Мельник приват банк 5457 0822 7079 2125