На Рівненщині вшанували польських леґіонерів
Фото ілюстративне Мар’яна Кріль

На Рівненщині вшанували польських леґіонерів

Польська делегація відвідала польський військовий цвинтар у селі Рокитне у Рівненській області, де спочивають солдати Леґіонів польських. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польська делегація під головуванням віцемаршалок Сейму Польщі Малґожати Ґосєвської відвідала у понеділок цвинтар солдатів Леґіонів польських у селі Рокитне у Рівненській області. Там спочиває понад 50 польських солдатів, котрі загинули у боях із більшовиками в 1920 році. Із подробицями – Павел Бушко:

«Перед хрестом, присвяченим пам’яті полеглих солдатів, покладено теж вінки та запалено свічки на могилах леґіонерів. Як підкреслила віцемаршалок Малґожата Ґосєвська, історія боротьби з більшовиками у 1920 році дуже сильно об’єднала польський та український народи. „Це історія, до якої варто звертатися і на якій варто розвивати сьогоднішні відносини та приходити до правди про важку історію”, – сказала вона. Цвинтар леґіонерів у Рокитному відновили декілька років тому у межах акції „Могилу прадіда врятуй від забуття”. Її ініціаторка Ґражина Орловська-Сондей згадала, що на місці цвинтаря був просто луг. „Раптом хтось, хто ходив по тому лузі, спіткнувся об плиту, що виступала із землі. Потім виявилося, що у цій землі є ще 53 плити”, – відзначила вона. Польська делегація перебуває в Україні декілька днів. Вона відвідує передусім місця, пов’язані із Волинським злочином, де 78 років тому українські націоналісти вбивали місцевих поляків».

IAR/Т.А.