НАБУ закрило всі провадження про незаконне збагачення

НАБУ закрило всі провадження про незаконне збагачення

Національне антикорупційне бюро України закрило всі провадження про незаконне збагачення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Громадське.

Як повідомили в НАБУ, повністю або частково закрито 63 провадження , в рамках яких детективи досліджували законність статків на суму в 500 млн грн.

«Відсьогодні у НАБУ більше немає справ про незаконне збагачення. Через рішення Конституційного суду повністю закриті 26 кримінальних проваджень, і 37 — в частині ст.368-2 КК України. Загальна суму статків, законність походження яких досліджували детективи НАБУ в цих справах, становила близько 500 млн грн», — йдеться в заяві.

Згідно з інформацією, найчастіше в цих справах йшлося про доходи та майно народних депутатів, прокурорів, посадовців центральних органів влади та суддів.

Нагадаємо, 26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення. Зі скаргою на цю статтю КК до Конституційного суду 12 грудня 2017 року звернулися 59 народних депутатів. Їхні інтереси в суді представляв депутат від «Народного фронту» Павло Пензеник.

Сам глава Конституційного суду, коментуючи скасування кримінальної статті щодо незаконного збагачення, заявив, що у США також немає цієї статті.

Громадські організації попередили, що скасування відповідальності за незаконне збагачення призведе до припинення співпраці з МВФ.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні ввели у 2015 році в межах виконання Плану дій з візової лібералізації ЄС. Ця вимога також було включена в меморандум співпраці з Міжнародним валютним фондом.