Найдоступнішим для українців ринком праці в Європи залишилась Польща

Найдоступнішим для українців ринком праці в Європи залишилась Польща

Ринок праці у Польщі залишається найдоступнішим для українців серед усіх країн Європи. Пандемія коронавірусу не відлякала трудових мігрантів з України, які масово залишилися в Польщі під час локдауну, зростає також відсоток тих, хто вперше приїхав на роботу до РП. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Про це йшлося під час презентації в четвер в Укрінформі результатів опитування «Іноземний працівник під час пандемії», проведеного у квітні-травні цього року польським агентством з працевлаштування EWL Group та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету серед іноземних трудових мігрантів в РП, з яких понад 90% є українцями, передає кореспондент Укрінформу.

Як зауважив під час презентації PR-менеджер EWL Анатолій Зимнін, іноземна трудова міграція до Польщі під час пандемії не зупинилася. Він підкреслив, що у перші тижні локдауну в Польщі спостерігався відтік заробітчан. Утім, вже за місяць, попри коронавірусні обмеження і закриття окремих галузей економіки країни, іноземці, насамперед українці, почали масово повертатися до Польщі.

Між тим, переважна більшість українців вирішила залишитися в Польщі під час пандемії, попри те, що подекуди мігранти змушені були змінити місце роботи.

Як підкреслив директор міжнародної рекрутації EWL Марцін Колодзєйчик, результати опитування засвідчили, що останнім часом ринок праці в Польщі стабілізувався і все менше людей змушені змінювати місце праці. Якщо торік у вересні 40% опитуваних декларували, що змушені були змінити місце праці, то у травні цього року таких було 22%. Він констатував, що українці вже адаптувалися до пандемічної ситуації в Польщі.

Колодзєйчик підкреслив, що більшість причин приїзду українців до Польщі є економічними. Серед них він назвав вищу зарплату, ніж в Україні, вищий рівень життя в Польщі, економічну ситуацію в Україні, а також те, що люди не могли знайти роботу в Україні. Водночас, дуже цікавою тенденцією він назвав те, що зріс процент осіб, які вперше приїхали на роботу до Польщі: з 28% у вересні до 44% у травні.

“Це свідчить про те, що Польща є країною першого вибору, найцікавішим, найпріоритетнішим і найдоступнішим місцем для трудових мігрантів”,- наголосив Колодзєйчик.

Керівник відділу легалізації EWL Марія Кузенко зазначила, що не в останню чергу на рішення заробітчан залишитися в Польщі вплинуло автоматичне продовження дозволів не перебування в Польщі. Понад 37% заробітчан, які на момент оголошення стану пандемії в РП (15 березня) перебували в Польщі, скористалися правом на автоматичне продовження дозвільних документів на перебування і роботу в Польщі до кінця пандемії коронавірусу.

Як наголошено під час презентації, понад 90% українців не шкодують, що прийняли рішення приїхати до Польщі під час пандемії. Натомість близько 80% рекомендуватимуть співвітчизникам працевлаштовуватися в Польщі.

Операційний директор EWL Україна Станіслав Домбровський зауважив, що згідно з дослідженням понад третина українських мігрантів не збираються повертатися додому впродовж найближчого року. Для понад 70% опитаних чинниками, які можуть змусити заробітчан повернутися додому, є сімейні обставини, а для 35% – втрата місця роботи.

У Польщі на сьогодні може перебувати понад мільйон трудових мігрантів з України.