НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, рішення КС у відомстві назвали незаконним

НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, рішення КС у відомстві назвали незаконним

Національне агентство з питань запобігання корупції 28 жовтня о 19:00 закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Громадське радіо.

Таке рішення напередодні ухвалив Конституційний Суд України.

Це означає, що державні органи та громадськість більше не мають відкритого цілодобового доступу до електронних декларацій посадовців, а НАЗК припиняє їхню перевірку, зберігання та оприлюднення.

Голова НАЗК Олександр Новіков заявив, що закрите засідання Конституційного суду щодо антикорупційного законодавства було незаконним. Він пояснив, що означатиме закриття декларацій.

«Фактично Україна повернеться у 2013 рік, коли ніхто не знав про статки осіб, які працюють на громадян. Якщо взагалі буде поставлено під сумнів сам реєстр декларацій, то ніхто не зможе бачити дані публічно про статки службовців. А якщо скасована стаття 366-1, то будь який публічний службовець зможе писати будь-які дані собі в декларації. За це відповідальності не буде», – сказав Новіков під час пресбрифінгу.

Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Правозахисники, міжнародні партнери та Офіс президента негативно відреагували на таке рішення суду, оскільки це може вплинути на європейську інтеграцію України та безвізовий режим.