Незаконні збройні формування взяли в заручники спостерігачів ОБСЄ у Горлівці

Незаконні збройні формування взяли в заручники спостерігачів ОБСЄ у Горлівці

Незаконні збройні формування так званої ДНР заблокували спостерігачів з Організації з безпеки і співробітництва в Європі на передовій патрульній базі в Горлівці. Вони оточили готель і забороняють їм вийти.

Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ.

«О 16:03 17 жовтня СММ зафіксувала, що автомобільні ворота передової патрульної бази (ППБ) Місії в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) були замкнені за допомогою ланцюга та навісного замка, а південніше воріт була запаркована машина (із блакитними табличками «ДНР»), що блокувала виїзд. Спостерігачі також бачили 2 членів збройних формувань, які стояли поряд із машиною», – йдеться в повідомленні. 

Власник готелю, в якому розташована передова патрульна база, повідомив співробітникам місії, що їм не дозволять залишати приміщення готелю, пославшись на «накази від «мера Горлівки». Також він заявив, що всі виходи були заблоковані членами збройних формувань.

«Використовуючи камери відеоспостереження, співробітники ОБСЄ побачили, що перед готелем встановлені 3 намети, навколо яких зібралися принаймні 4 людини», – додали в Місії ОБСЄ.

О 17:00 двоє чоловіків у цивільному одязі увійшли в готель і заявили, що співробітникам ОБСЄ не можна залишати приміщення готелю, поки не буде звільнений член збройних формувань, який, як повідомлялося, був затриманий Збройними Силами України в межах ділянки розведення в районі Золотого 13 жовтня.

«Ця ситуація продовжилася й після закінчення звітного періоду та досі триває. За спостереженнями Місії, ситуація була спокійною», – зазначили в ОБСЄ.

Передова патрульна база в Горлівці є офісом СММ/ОБСЄ, на який поширюються відповідні імунітети і привілеї, підкреслюється в оперативному звіті місії. 

«Обмеження доступу в офіс і з нього розглядається як порушення таких імунітетів і привілеїв, а також відповідних зобов’язань тими, кому належить фактичний контроль. Рішення Постійної ради ОБСЄ № 1117 передбачає забезпечення безпечного та надійного доступу Місії по всій Україні. Необмежений і безумовний доступ до всіх районів є критично важливим для забезпечення ефективного моніторингу та звітування про безпекову ситуацію, а також виконання інших передбачених мандатом завдань», – звертається увага в повідомленні.