Новий контракт Коноплянки та виклик для Харатіна. Підсумки виступів українських футболістів в Екстракласі 21/22

Новий контракт Коноплянки та виклик для Харатіна. Підсумки виступів українських футболістів в Екстракласі 21/22

У чому незвичність сезону Екстракласи 2021/2022 в Польщі,  а також – як виступали українські футболісти та легіонери з Української Премʼєр-Ліги в клубах Екстракласи в цьому сезоні – у огляді Олександра Шевченка. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

У Польщі сезон Екстракласи 2021/2022 вийшов незвичним (а подекуди, сенсаційним) з кількох причин. Першою великою несподіванкою сезону став провал варшавської Легії. Команда зуміла пробитися до групового раунду Ліги Європи, але старт чемпіонату вийшов відверто провальним – чинний, на той момент чемпіон Польщі, опустився в зону вильоту і не міг її покинути протягом осінньої частини сезону. Ця невдача коштувала посади головному тренеру Чеславу Міхневичу, який згодом очолив збірну Польщі. Але й під керівництвом нового-старого тренера, серба Александара Вуковіча,  Легія не змогла пробитися не лише на вершину чемпіонату, але навіть не потрапила в зону єврокубків, посівши лише десяте місце за підсумками сезону.

Ще однією сенсацією став виліт краківської Вісли. Один з найбільш титулованих клубів Польщі, що був домінуючою силою польського футболу в «нульових» та не так давно обігравав Барселону, наступний сезон розпочне в нижчій лізі. Цей провал став результатом багаторічної кризи системи функціонування клубу і тепер його вболівальники сподіваються, що сезон у Першій лізі допоможе йому очиститися і реформуватися.

Зрештою третьою знаковою подією минулого сезону можна вважати наплив футболістів з Української Премʼєр-Ліги в польську Екстракласу після 24 лютого. Передусім це стосується легіонерів, багато з яких підписали короткострокові контракти оренди з польськими клубами, щоб отримувати ігрову практику до відновлення чемпіонату України. Цілком ймовірно, що ця тенденція продовжуватиметься й в новому сезоні, хоча згідно даних журналістів, новий сезон чемпіонату України має відновитися в середині літа і, можливо, навіть на території України (хоча, очевидно, це залежатиме від стану справ на фронті).

У даному матеріалі пропонуємо згадати, як виступали українські футболісти, а також легіонери з УПЛ, в клубах Екстракласи в сезоні 2021/2022. Почнемо з клубів нижньої частини турнірної таблиці.

В Гурніку Ленчна основним крайнім півзахисником протягом сезону, що минув, був 25-річний уродженець Рівненщини Сергій Крикун. Гравець провів 32 матчі у складі команди в Екстракласі. Контракт Сергія з Гурніком триватиме до літа 2023 року, тому цілком вірогідно, що наступний сезон українець проведе в Першій лізі, допомагаючи Гурніку повернутися в еліту польського футболу.

На початку квітня, у зв’язку з російською військовою агресією, в короткострокову оренду в краківську Віслу перебрався чемпіон світу-2019 у складі молодіжної збірної України, грузинський вінгер Георгій Цітаішвілі. Гравець пройшов зимні збори під керівництвом Романа Григорчука в Чорноморці, тому весною знаходився в непоганій формі, хоче понад місяць без ігрової практики все ж давалися взнаки. Тим не менш, талановитий гравець одразу зайняв місце в стартовому складі легендарного клубу і за півтора місяці провів 7 поєдинків, чотири з яких – «від дзвінка до дзвінка». На жаль, допомогти Віслі залишитися в Екстракласі не вийшло – з семи матчів, в яких Цітаішвілі відіграв за Віслу, команда перемогла лише раз, тричі зігравши внічию та ще тричі поступившись супернику. Як результат – передостаннє, 17-те місце і перший за 16 років виліт в нижчу лігу. Жодного сенсу залишатися у Віслі у Цітаішвілі немає, вочевидь гравець може продовжити кар’єру на більш високому рівні. ЗМІ уже «сватають» гравця в Ференцварош – гранд угорського футболу і чинний чемпіон цієї країни. І цей варіант для розвитку подальшої кар’єри Цітаішвілі здається дійсно цікавим.

Єдиний гол Цітаішвілі за Віслу

Одразу три українця минулого сезону грали в клубі Термаліка з села Нецеча. 33-річний захисник Артем Путівцев виступає за цю команду уже протягом шести років і став за цей час важливою частиною історії клубу. В минулому сезоні Путівцев відіграв 18 матчів і забив один гол. Взимку до нього приєдналися два співвітчизники – з чернігівської Десни в команду перейшов 26-річний хавбек Андрій Домбровський (у весняній частині сезону він провів 8 матчів), а з чемпіонату рф – 29-річний півзахисник Артем Полярус (3 матчі). На жаль, це підсилення не врятувало Термаліку від вильоту в нижчу лігу.

Артем Путівцев (№77) у складі Термалики, перед матчем з Краковією, 28.02.2022. Фото: Інстаграм Артема Путівцева

Минулого літа, дуже багатообіцяючим виглядав трансфер до Легії 26-річного півзахисника Ігоря Харатіна – трикратного чемпіона Угорщини в складі Ференцвароша, де він грав під керівництвом Сергія Реброва. Здавалося, що Легія купила гравця рівня Ліги чемпіонів і він має залізно закрити центр півзахисту та допомогти Легії успішно виступити в чемпіонаті та на міжнародній арені. Однак, незважаючи на величезні очікування, протягом сезону Харатін не зумів не лише стати лідером команди, але й пробитися в основу варшавського клубу – лише 11 матчів в чемпіонаті, в більшості з яких Харатін або виходив на заміну, або був замінений. У здібностях Харатіна сумніватися не доводиться – він не одноразово демонстрував, що є гравцем високого рівня. Хочеться вірити, що наступного сезону, під керівництвом нового головного тренера Кости Руньяїча, Харатін зуміє проявити себе у складі Легії. Принаймні, це завдання стане для нього справжнім викликом в кар’єрі.

Одночасно з Харатіним Легію минулого літа поповнив ще один екс-гравець Зорі – ізраїльський захисник Йоель Абу Ханна. З 2019 по 2021 рік він прекрасно проявив себе у складі Зорі і здавалося, що перехід в Легію – логічне підвищення. Однак, у Варшаві Абу Ханна поки що також не може пробитися в основу – всього 7 матчів в чемпіонаті за сезон.

Взимку, після початку повномасштабної агресії рф, до Легії на правах оренди перебрався багаторічний лідер київського Динамо, атакуючий хавбек Беньямін Вербіч. За варшавський клуб словенець провів 7 матчів, результативними діями не відзначався, але отримував постійну ігрову практику. Подальший хід ігрової кар’єри Вербіча багато в чому залежатиме від того як і коли відновиться чемпіонат України. Якщо, УАФ знайде можливість проводити матчі в безпеці, цілком можливо, що Вербіч повернеться в Динамо.

Одним з найгучніших трансферів зимового трансферного вікна в польському футболі безумовно є перехід до Краковії Євгена Коноплянки в лютому цього року. Зазначимо, що цей перехід відбувся ще до 24 лютого, тому вписувати його у воєнну «хвилю» було б не зовсім коректно. Переможець Ліги Європи-2016 у складі Севільї підпускався до основного складу Краковії дуже обережно, переважно виходячи на заміну чи будучи заміненим протягом матчу. Коноплянці вочевидь треба було набрати форму після того, як він більше року не отримував стабільної ігрової практики в Шахтарі. Тим не менш, в останніх матчах чемпіонату Коноплянка уже виглядав як справжній лідер Краковії – і за грою, і за своїм впливом на команду. Тому підписання нового контракту з Євгеном  виглядає цілком логічним кроком і цілком можливо, що в наступному сезоні ми не раз побачимо голи Євгена Коноплянки в Екстракласі.

Євген Коноплянка та Артем Путівцев після матчу Краковія – Термаліка, 28.02.2022. Фото: footboom.com

Натомість останнім в Краковії цей сезон став для 33-річного захисника Олексія Дітятьєва, який провів його в оренді в клубі Пуща та в другому складі Краковії. Його контракт закінчується 30 червня, після чого Олексію доведеться шукати новий клуб.

У складі ґданської Лехії сезон 2021/2022 почав молодий захисник Микола Мусолітін, який провів за клуб чотири матчі в осінній частині Екстракласи, але в січні контракт з гравцем не продовжили і з тих пір він, на жаль, перебуває у статусі вільного агента.

Формально найбільш успішним українцем в Екстракласі сезону що минув можна було б вважати 26-річного хавбека Владислава Кочергіна, адже його команда, Ракув з Ченстохови, стала віце-чемпіоном та володарем Кубка Польщі. Але заслуга Кочергіна в цих здобутках доволі скромна. Гравець приєднався до Ракува наприкінці березня і встиг провести за команду лише три неповні гри. Взагалі, Корчергін мав перейти до Ракува влітку, а попередній контракт з клубом був підписаний ще в січні. Через початок бойових дій в Україні, Ракув скористався змінами в регламенті й заявив українського футболіста раніше запланованого терміну. Знаючи потенціал та здібності Кочергіна, немає сумнівів, що він стане основним гравцем Ракува в наступному сезоні.

Владислав Кочергін з Кубком Польщі. Фото: Інстаграм Владислава Кочергіна

Натомість не залишиться у Ракуві білорус Ілля Шкурін, який перебрався в команду одночасно з Кочергіним, але на правах оренди. Екс-форвард Динамо провів лише два матчі за клуб і не зумів переконати тренерський штаб в своїх здібностях, тому контракт оренди продовжено не буде.

Початок російської агресії змусив польського захисника Динамо Томаша Кендзьору повернутися у рідний клуб – Лех Познань, саме з нього в 2017 році Кендзьора перейшов до Динамо. Кендзьора провів п’ять матчів і навіть зумів відзначитися голом в матчі останнього туру проти Заглембє Люблін.

Гол Кендзьори в матчі проти Заглембє Люблін

Кендзьора уже вдруге в барвах рідного клубу здобув титул чемпіона Екстракласи. Майбутнє кар’єри польського захисника поки незрозуміле – контракт оренди з Лехом спливає 30 червня, ЗМІ повідомляють про інтерес до Кендзьори зі сторони низки європейських клубів (зокрема називають Андерлехт та Лілль), втім не можна виключати, що гравець залишиться в новому сезоні в Динамо, або знову перейде в оренду в Лех.

Олександр ШЕВЧЕНКО