О. Данілов: У разі загострення ситуації на українсько-білоруському кордоні ми будемо діяти згідно з чинним законодавством

О. Данілов: У разі загострення ситуації на українсько-білоруському кордоні ми будемо діяти згідно з чинним законодавством

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні у середу під головуванням Президента України Володимира Зеленського розглянула питання про додаткові заходи із забезпечення національних інтересів у сфері захисту державного кордону. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на РНБО України.

Про це повідомив на брифінгу по завершенні засідання Секретар РНБО України Олексій Данілов.

Він зазначив, що на білорусько-польському кордоні, «який знаходиться поруч з Україною», загострилася ситуація. Учора, за словами О. Данілова, відбулася велика нарада у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, і Президент України Володимир Зеленський прийняв рішення провести сьогодні засідання РНБО з цього питання.

На засіданні виступили з доповіддю міністри внутрішніх справ та оборони, участь в обговоренні взяв Голова Державної прикордонної служби, і ухвалено відповідне рішення, сказав Секретар РНБО України.

«Це було ключове питання, всі відповідні відомства отримали доручення», – зазначив він, додавши, що у разі загострення ситуації на українсько-білоруському кордоні «ми будемо  діяти згідно з чинним законодавством».

Також на засіданні заслухано інформацію Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про ситуацію на ринках енергоносіїв. «З цього приводу ухвалено відповідне рішення», – сказав О. Данілов.

Крім того, РНБО застосувала персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відносно восьми фізичних осіб, які відкрили «представництво» Нікарагуа в Криму: четверо з них – громадяни Нікарагуа, четверо – Російської Федерації.

Також ухвалено рішення відносно «трьох літаків, які продовжують курсувати у США». «Щодо компаній, на які вони зареєстровані, було прийнято рішення про застосування санкцій», – зазначив О.Данілов.

При цьому він нагадав, що літак В. Медведчука «з першого дня санкцій знаходиться в аеропорту «Київ», і він нікуди жодного разу звідти не відправлявся».

Секретар РНБО повідомив, що під час засідання було заслухано проміжні звіти Голови Служби безпеки України щодо стану виконання рішень РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведених у дію Указами Президента України № 140 та 169, а також Міністра внутрішніх справ України щодо стану виконання рішення Ради, уведеного в дію Указом Глави держави № 203.

Усі рішення РНБО, сказав він, перебувають на контролі, і жодне питання з контролю зніматися не буде до повного виконання указів Президента України, якими ці рішення уведені в дію.

О. Данілов повідомив, що на засіданні обговорювалося «питання закону про деолігархізацію», який підписаний Главою держави. «Починається велика робота у цьому напрямі, є робоча група, у складі якої кілька підрозділів. Окремо працює Апарат РНБО над своїм завданням, окремо над своїм завданням працює уряд. Групу у Кабінеті Міністрів очолив Міністр юстиції Денис Малюська», – сказав він.

Секретар РНБО також повідомив, що найближчими днями заплановано «заслухати представників НАБУ щодо справи про формулу «Ротердам плюс».