Очільників САП і НАБУ викликали на засідання комітету Ради
Очільники САП та НАБУ

Очільників САП і НАБУ викликали на засідання комітету Ради

Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького та директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника викликали на засідання комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ZiK.

Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького та директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника викликали на засідання комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, яке відбудеться 13 березня. Про це заявив народний депутат, заступник голови комітету Борислав Береза в ефірі програми «Нині вже» на Громадському.

«Запитання до пана Ситника, мабуть, будемо ставити вже у середу, коли він прийде до нас на комітет. Там я буду показувати матеріали цієї справи, яка є в них, і буду запитувати: чому ця справа нікуди не рухалася. Я не буду казати про те, як повинен відповідати пан Ситник. Питання в іншому. Чому за два роки нічого не сталося? Чому два роки стояла справа? Чому два роки пан Гладковський та інші займалися тими оборудками про які йдеться в цій справі. На це, мабуть, повинен відповідати Ситник», – зазначив Береза.

Раніше депутат заявив, що Військова прокуратура передала Національному антикорупційному бюро матеріали справи про розкрадання в оборонці ще в березні 2017 року. Береза стверджує, що це було одне з тих проваджень з листуванням сина звільненого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, про яке йшлося в розслідуванні журналістів Bihus.info.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький відреагував на це та направив запити до прокуратури та НАБУ для надання пояснень. Він стверджує, що матеріали, про які каже Береза, у 2017 році не були долучені до провадження, яке вже існує, та за їхнім фактом не відкрили нове провадження.

Водночас НАБУ стверджує, що отримало від прокуратури матеріали стосовно корупції в оборонці, але в них не було листування Гладковського і решти даних з розслідування журналістів Bihus.info.

Нагадаємо, програма «Наші гроші з Денисом Бігусом» випустила розслідування, у якому йдеться, що син заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони Олега Гладковського – Ігор є учасником схем з розкрадання в оборонному комплексі України. Олег Гладковський, своєю чергою, є близьким другом президента Петра Порошенка. За даними розслідувачів, керівництво концерну Укроборонпром знало про шахрайські оборудки й давало на них згоду.

Перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до правоохоронців із заявою про перевірку фактів з розслідування програми «Наші гроші» та попросив тимчасово зупинити його повноваження на посаді. Порошенко його відсторонення підтримав, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

4 березня Порошенко підписав указ про звільнення з посади першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, який разом із сином фігурує в розслідуванні.

Також 4 березня вийшло ще одне розслідування, в якому йдеться про корупційну схему під час ремонту військово-транспортних літаків Ан-26 на заводі концерну Укроборонпром. Державний Укрспецекспорт закупив через посередників запчастини з РФ за ціною, в 7 разів вищою за реальну, а учасники схеми заробили на цьому 300 тисяч доларів. До розкрадань, як з’ясували журналісти, прямо причетний звільнений заступник секретаря РНБО Олег Гладковський та керівник Укроборонпрому Павло Букін.