Один з найжорстокіших конфліктів: в ООН пояснили, чому не так ефективно допомагають українцям

Один з найжорстокіших конфліктів: в ООН пояснили, чому не так ефективно допомагають українцям

ООН не може з належною швидкістю надавати гуманітарну допомогу всім постраждалим через війну українцям з огляду на її жорстокість і масштаби, а також невирішеність безпекових питань для представників гуманітарних організацій. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Про це сказав представник Управління ООН з гуманітарних питань Савіано Абреу на пресконференції на тему: «Гуманітарна криза в Україні під час війни та дії ООН у напрямку її подолання», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз життя багатьох людей зруйновано через цю війну. Ми робимо все можливе, щоб їх підтримати. Діяти у зоні війни непросто, і ми діємо не з такою швидкістю, з якою хотіли б. Але водночас це зараз один з найжорстокіших конфліктів, які ми спостерігали в новітній історії. Складність також у тому, наскільки швидко розвивається криза. 25 відсотків населення мусили втекти зі своїх домівок, майже 16 млн зараз потребують гуманітарної підтримки», – сказав Абреу.

Він також зауважив, що до 24 лютого ООН та інші міжнародні організації діяли лише вздовж тодішньої лінії розмежування у двох областях, а за два місяці їм довелось істотно збільшити масштаби роботи у 24 областях.

«Це складно, але ми намагаємося діяти в усіх місцях, уражених війною. Звісно, є проблеми, в тому числі з безпекою і з доступом. Є регіони, куди ми не можемо приїхати, тому що в нас немає достатніх гарантій безпеки, хоча там є люди, які потребують нашої підтримки», – констатував представник Управління ООН з гуманітарних питань.

За словами Абреу, з огляду на масштаби гуманітарної катастрофи в Україні, не так просто з належною швидкістю організувати допомогу всім, хто її потребує.

«Ми маємо тут, в Україні, створити повністю нову гуманітарну систему, щоб надавати підтримку всім цим людям. Ми намагаємося робити це якнайшвидше і будемо й надалі забезпечувати роботу так, аби щодня охоплювати більше й більше людей. Але слід зважати, що деякі з викликів виходять за межі можливого, і необхідно, щоб були якісь домовленості між Україною і російською федерацією, щоб ми могли підтримувати всіх людей, де б вони не були», – резюмував представник Управління ООН з гуманітарних питань.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни світу застосували санкції проти країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.