Окупанти заблокували сайт «Кримської правозахисної групи» в Криму

Окупанти заблокували сайт «Кримської правозахисної групи» в Криму

На думку голови правління КПГ, блокування сайту – яскравий приклад російської політики інформаційної ізоляції Криму. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Детектор Медіа.

Неурядова організація кримських правозахисників і журналістів «Кримська правозахисна група» 12 липня повідомила, що в окупованому Криму заблокували її сайт через статті про незаконний військовий призов на півострові.

«У 2020 і 2021 роках було винесено щонайменше 20 рішень, що забороняють статті “Кримської правозахисної групи” до “поширенню на території Російської Федерації”. Усі публікації стосуються незаконного військового призову в Криму. У всіх випадках з позовами проти КПГ про заборону інформації в “суди” зверталися представники військової прокуратури», – йдеться в повідомлення.

У рішеннях окупаційних судів йдеться, що інформація правозахисників «підриває основи конституційного ладу РФ, створює передумови порушення федеративного устрою країни, цілісності і недоторканності її території». З 2018 року КПГ отримала понад 50 повідомлень від Роскомнадзору про внесення своїх статей до реєстру інформації, забороненої в РФ.

«Окупанти роблять все можливе, щоб приховати від кримчан ті військові злочини, які вчиняються російською владою в Криму. Щоб люди якомога менше знали про ці порушення, і з’являються рішення судів, які нічого спільного з правосуддям не мають. На тій підставі, що російським прокурорам і суддям не сподобалося кілька текстів на сайті КПГ, Роскомнадзор вирішив заблокувати весь інформаційний ресурс. Таке довільне блокування сайту КПГ обмежує доступ кримчан до великої кількості інформації про захист прав людини. На тлі загальної тенденції посилення блокування доступу до незалежних медіа в Криму, блокування нових ресурсів говорить про посилення політики Кремля в інформаційній сфері. Усі винні за подібні дії повинні понести заслужене покарання», – сказала медіакоординатор КПГ Ірина Сєдова.

На думку голови правління Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, блокування сайту – яскравий приклад російської політики інформаційної ізоляції Криму.

«Наш сайт вже багато років інформує не лише про військові злочини РФ в Криму, але і про постійні порушення прав людини. Ми розповідали і про те, як Росія приховує реальні факти про ситуацію з пандемією, як піддає людей реальної небезпеки заразитися коронавірусів, як вона використовують систему освіти для мілітаризації кримських дітей і про багато іншого. Ця інформація важлива і для самих кримчан. Однак Росія намагається позбавити їх доступу до такої інформації. Більш того, ситуація з нашим сайтом – яскрава ілюстрація того, що законодавство РФ вже давно є інструментом обмеження роботи правозахисників. Згідно з рішеннями судів, наша правозахисна інформація “підриває безпеку і конституційний лад” всієї Росії», – розповіла правозахисниця.

Нагадаємо, у серпні 2016 року на території Росії Роскомнагляд заблокував інтерв’ю «Громадського телебачення» з правозахисником і членом партії забороненої в РФ партії «Хізб ут-Тахрір» Гасаном Гаджиєвим. Він, з-поміж іншого, розказував про переслідування представників партії в Росії. Роскомнагляд мотивував це рішення – порушенням закону РФ «Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації». На вимогу Роскомнагляду YouTube також заблокував випуск програми «Громадское на русском: Крестный ход на Киев, НАТО-Россия, Хизб ут-Тахрир». У січні 2021 року Федеральна служба РФ з нагляду в сфері масових комунікацій і зв’язку (Роскомнагляд) на вимогу Генеральної прокуратури РФ обмежила доступ до сайту ГО «Інститут масової інформації» на території Росії через цей матеріал.