ООН: 4,5 мільйона тонн збіжжя заблоковано в українських портах
Ілюстраційне фото wikimedia creative commons/CC BY-SA 3.0

ООН: 4,5 мільйона тонн збіжжя заблоковано в українських портах

Перед атакою кремля Україна була одним із найбільших світових експортерів пшениці і виробників кукурудзи. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

В українських портах заблоковано майже 4,5 мільйона збіжжя. Продукти не можуть експортуватися через закриті морські шляхи у зв’язку з російським вторгненням в Україну. Про це повідомив Мартін Фрік з Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Перед атакою кремля Україна була одним із найбільших світових експортерів пшениці і виробників кукурудзи. Згідно з інформацією ООН, багато країн залежать від постачання українського збіжжя. «Голод не повинен бути зброєю», – сказав Мартін Фрік. Він закликав до відновлення постачання продовольства з України до інших країн з метою пом’якшення глобальної продовольчої кризи.

Західні країни багаторазово попереджали про можливу продовольчу кризу і голод у багатьох країнах через війну росії проти України. У березні ООН зафіксувала зростання цін на харчові продукти на понад 12%. Це рекордний показник з 1990 року.

Зростання цін і перебої у постачанні становлять продовольчу загрозу на Близькому Сході, в Африці і деяких частинах Азії, де населення постійно недоїдає.

IAR/М.К.