Орбан виграв вибори в Угорщині й розкритикував Зеленського

Орбан виграв вибори в Угорщині й розкритикував Зеленського

Прем’єр Угорщини, націоналіст Віктор Орбан переміг на загальних виборах в країні і піде на четвертий термін, свідчать результати майже повного підрахунку голосів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ВВС Україна.

Його права партія “Фідес” набрала 53,1% голосів після підрахунку 98%, свідчать попередні результати.

Опозиційний альянс на чолі з Пітером Маркі-Заєм опинився далеко позаду з 35%.

У своїй переможній промові пан Орбан розкритикував брюссельських бюрократів і президента України Володимира Зеленського, назвавши їх “опонентами”.

Зеленський неодноразово критикував заборону пана Орбана на передачу зброї Україні, з якою вона межує. Хоча пан Орбан, який має тісні зв’язки з Москвою, засудив російське вторгнення і прийняв пів мільйона біженців від початку війни в лютому.

“У нас ніколи не було стільки опонентів, – цитує його AFP. – Бюрократи Брюсселя… провідні міжнародні ЗМІ та український президент”.

Орбан додав, що його “величезну перемогу” можна було побачити “з Місяця, але, безперечно, і з Брюсселя”.

Після офіційного підтвердження виборчою комісією Угорщини ця перемога стане четвертою поспіль “Фідеса” з 2010 року. У національному виборчому бюро заявили, що “Фідес” отримає 135 місць, тобто більшість у дві третини, а опозиційний альянс матиме 56 місць – знову ж таки, за попередніми даними.

58-річний Орбан мав важкі відносини з ЄС, який вважає, що “Фідес” підірвала демократичні інститути Угорщини.

За 12 років при владі пан Орбан переписав конституцію, заповнив вищі суди своїми призначенцями та змінив виборчу систему на свою користь.

Під час передвиборчої кампанії опозиція мала гасло “Орбан або Європа”.

Їхній кандидат Петер Маркі-Зай стверджував, що Угорщина повинна приєднатися до Польщі, Британії та інших у постачанні зброї Україні. І якщо це буде потрібно, і тільки в рамках НАТО, варто навіть подумати про відправку військ.

Опозиція скаржилася, що “Фідес” ізолював Угорщину від європейського мейнстриму, а також від демократії, справедливості та порядності.