Податок на нерухомість зріс: хто повинен платити і скільки
Фото: Григорій Салай, "Сегодня"

Податок на нерухомість зріс: хто повинен платити і скільки

Деяким українцям досі не приходять платіжки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Сьогодні.

Українці скоро почнуть отримувати квитанції на оплату податку на нерухомість. Платити його потрібно власникам великих квартир і будинків. Збір був введений в 2015 році і з тих пір помітно зріс. “Сегодня” з’ясували, скільки і за що доведеться заплатити в 2019 році.

Податком на нерухомість обкладаються квартири, площа яких перевищує 60 квадратних метрів, будинки площею понад 120 квадратних метрів. Крім того, під податок потрапляють різні типи нерухомості, якщо їх площа сукупно перевищує 180 “квадратів”.

Розмір податку на нерухомість прив’язаний до мінімальної зарплати, тому за п’ять років він помітно збільшився. Наприклад, якщо в 2015 році кожен “зайвий” метр коштував 12,18 грн, а в 2019-му – вже 62,5 грн.

Але підвищення податку на нерухомість в п’ять разів викликано не тільки зростанням “мінімалки”. Його фактичну ставку затверджує місцева влада. І, наприклад, в Києві вона виросла на 0,5%. Тепер це не 1%, як в більшості регіонів, а 1,5%.

“Якщо раніше була просто житлова нерухомість, то зараз, згідно з класифікатором, – різні типи нерухомості. Наприклад, садовий або дачний будинок … Якщо це багатоповерховий будинок – це 1,5%”, – говорить голова бюджетної комісії Київради Андрій Странніков.

До кризи 2008 року стометрові трикімнатні квартири в новобудовах користувалися неабияким попитом. Тепер за “зайві” метри в них доведеться заплатити 2,5 тисячі гривень на рік.

А ось ставки для індивідуальних гаражів, яких теж стосується податок, збираються зменшити на 0,5%.

В цілому кияни за 2018 рік заплатили 750 млн гривень податку на нерухомість. Велика частина – приватні підприємства і торгові центри. Рядові жителі міста заплатили 10% цієї суми. Цього року податківці очікують “зібрати” 104 млн гривень саме з фізичних осіб.

Однак, незважаючи на те, що податку вже кілька років, багатьом українцям не приходять платіжки. Проблема – в напівпорожньому реєстрі речових прав. Цей реєстр знаходиться в процесі наповнення. Податковий експерт Серей Доротич рекомендує тим, у кого є нерухомість, яка підпадає під податок, самостійно повідомити про це податкову службу.

“Попереджаючи штрафні санкції, люди йдуть і самі вимагають від податкової показувати, який податок їм потрібно сплатити. І я рекомендую людям це зробити. Грати з державою в азартні ігри небезпечно”, – говорить Доротич.

За несвоєчасну сплату податку ДФС накладає штрафи – 10% від суми боргу за 30 днів прострочення і 20%, якщо оплата прострочена більше, ніж на місяць. Крім того, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу

Нагадаємо, раніше юристи розповіли, хто повинен платити податок на нерухомість, якщо вона знаходиться у власності декількох осіб.