Польща та Україна проведуть міжурядові консультації
Фото ілюстраційне pxhere.com/Domena Publiczna

Польща та Україна проведуть міжурядові консультації

Ключовими напрямками буде покращення співпраці прикордонних служб, а також процедур, пов’язаних із єдиним митним контролем, коли йдеться про перетин кордону. В основному це стосується транзиту товарів через Польщу в Україну та з України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Києві Польща та Україна проведуть міжурядові консультації. У такому широкому форматі вони відбудуться вперше. Представники двох урядів обговорять різні питання та підпишуть документи, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі TVP INFO.

Прем’єр-міністр України подякував президенту Анджею Дуді за його візит до Києва, який він назвав «символічним», та додав, що це перша така промова національного лідера з початку вторгнення.

Денис Шмигаль повідомив, що польська та українська сторони провели переговори та обговорили низку домовленостей та питань співробітництва, зокрема угоду про добросусідство. За його словами, уряди обох країн проведуть спільні консультації щодо відкриття кордонів та в’їзду з України на митну територію ЄС.

«Ключовими напрямками буде покращення співпраці прикордонних служб, а також процедур, пов’язаних із єдиним митним контролем, коли йдеться про перетин кордону. В основному це стосується транзиту товарів через Польщу в Україну та з України, а також інших питань, зокрема дипломатичної підтримки та підтримки Польщею зусиль України щодо вступу до ЄС», – зазначив він.

Український прем’єр також подякував польським родинам за те, що вони прийняли мільйони українських біженців.

«Для нас це особливо важливо, і це також може бути точкою згоди, коли йдеться про співпрацю, буде освіта, медицина», – додав він.

Він також зазначив, що Польща була однією з перших, хто підтримав Україну зброєю та найсильнішою підтримкою, коли йдеться про зброю в ЄС. 

«Ми активно співпрацюємо з польським урядом та прем’єр-міністром Моравєцьким. У середу ми проведемо перші в історії міжурядові консультації в такому широкому форматі, уряди двох країн сядуть і обговорять різні питання шляхом підписання документів», – пояснив він.

За його словами, ініціатива проведення такої зустрічі походить від польського уряду та президента. «Ми із задоволенням погодилися на це», – зазначив він.

Речник польського уряду також прокоментував це питання.

«Сьогодні в Києві відбудуться польсько-українські міжурядові консультації. Польща – перша країна після лютневого вторгнення Росії, яка зустрінеться з урядом України у цьому форматі», – написав Пьотр Мюллер.

tvp.info/І.Я.