Польські ЗМІ стривожені пожежею на АЕС в Україні

Польські ЗМІ стривожені пожежею на АЕС в Україні

Чи безпечна Любельщизна і Польща (“Czy Lubelszczyzna i Polska są bezpieczne?”) — такі заголовки рясніли у польських ЗМІ позавчора, 1 травня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

На Рівненській АЕС виникла пожежа, внаслідок якої відбулося відключення одного з енергоблоків. Рівненська АЕС понесе мільйонні збитки. Рятувальники під час НП 29 квітня запобігли загорянню декількох тонн масла в трансформаторі.

Після загоряння на підприємстві спрацював алгоритм. Спрацювали умовно машини, які відключили енергоблок. Персонал спостерігав, яким чином усе відбувається. Фахівці запевняють, що радіаційний фон після аварії залишився в межах норми, його виміри відбуваються кожні 30 секунд.

На думку фахівців — датчики не вказують на збільшення випромінювання. Небезпечні речовини також не дійшли до Польщі. Ситуацію постійно контролює Національне агентство з атомної енергії.

Пожежа сталася в частині неатомної електростанції в місті Вараш (колишній Кузнецовськ). Експерти запевняють, що в Польщі немає радіологічного ризику.

«PAA не має інформації про будь-яку загрозу з точки зору ядерної безпеки та радіологічного захисту. Національне агентство з атомної енергії постійно контролює радіаційну ситуацію в країні, в тому числі шляхом систематичного вимірювання потужності дози гамма-випромінювання через станції для раннього виявлення радіоактивного забруднення », — йдеться в повідомленні.

Вараш — місто на північному заході України, розташоване приблизно за 250 км від Любліна. Тут працює одна з українських АЕС. Має чотири ядра.

Протягом останніх років РАЕС виробляє близько 11-12 млрд кВт/год електроенергії, що становить 16% від усього виробництва на атомних електростанціях.