Польсько-українська співпраця для справедливого переходу - віртуальний круглий стіл з питань трансформації енергії

Польсько-українська співпраця для справедливого переходу – віртуальний круглий стіл з питань трансформації енергії

28 травня 2021 року Національний фонд охорони навколишнього природного середовища та водних ресурсів Польщі спільно з Посольством Республіки Польща в Україні та Міністерством охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів України організували польсько-український віртуальний круглий стіл з питань енергетики перетворення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Посольство Республіки Польща у Києві.

Зустріч була зосереджена на основних напрямках постійної та перспективної співпраці між країнами, з особливим акцентом на внесок, який можуть надати Національним фондом.

Дискусія відбулась у присутності видатних польських та українських чиновників, пана Бартоша Ціхоцкого, Посла Республіки Польща в Україні, пані Ірини Ставчук, заступника Міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів України, пана Ярослава Демченкова, Заступник Міністра енергетики України, пана Адама Ґібурже-Четвертинського, заступник Міністра клімату та навколишнього середовища Польщі, пана Артура Лорковськовського, заступник Президента Національного фонду охорони навколишнього середовища та водних ресурсів Польщі та пана Костянтина Гура, В.о. голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. До обговорення долучились представники установ ЄС та ключових міжнародних фінансових установ, що діють у країні.

Посол Республіки Польща в Україні пан Бартош Ціхоцький відкрив захід підкреслюючи, що: наші країни можуть стати цікавими партнерами в галузі eнергетичної трансформації завдяки схожим досвідом та викликам. Ми готові поділитися своїм досвідом у створенні та організації унікальної системи фінансування екологічних проектів. Цей круглий стіл – це гарна можливість для спілкування експертів обох країн, обміну досвідом та отримання практичних результатів цієї зустрічі. Зрештою, eнергетична трансформація – це як серйозний виклик, так і можливість для кожної держави.

Ірина Ставчук, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції: Сьогодні Україна працює над низкою пріоритетів у сфері захисту довкілля і декарбонізації, ефективність реалізації яких залежить від наявності коштів та ефективної і прозорої системи їх спрямування. Ми надзвичайно зацікавлені у досвіді Польщі зі створення та роботи Національного фонду охорони навколишнього середовища і водного господарства.

Пан Ярослав Демченков, заступник Міністра енергетики України, зазначив: «В енергетичному секторі Україна зосереджена на довгострокових соціальних та структурних змінах, які служать основою зеленої трансформації економіки. Для досягнення наших кліматичних цілей та їх синхронізації з цілями Європейського зеленого курсу нам потрібно розвивати виробництво відновлюваних джерел та ядерної енергії, побудувати системи накопичення енергії та нові електромережі тощо. Маючи спільні кордони з державами-членами Європейського Союзу та виконуючи Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, Україна докладає зусиль, щоб сприяти обмеженню глобального потепління та досягненню енергетичної стійкості на основі сучасних технологій.

«Відновлення економіки після пандемії буде тісно пов’язане з реагуванням на екологічні виклики. Польща досягла вражаючих досягнень у відділенні зростання енергетики від економічного зростання. Польський ВВП зріс у 7 разів, тоді як енергоємність за останні три десятиліття впала приблизно на третину. Це робить Польщу флагманським прикладом соціально та екологічно відповідального економічного розвитку. Ми знаємо, наскільки великий виклик. Сьогодні ми не пропонуємо готовий рецепт успіху, але ми хочемо поговорити про те, як найкраще адаптувати наші ідеї до українських реалій.»- наголосив пан Адам Гібурже-Четвертинський, заступник міністра клімату та навколишнього середовища Польщі.

«Більше 30 років Національний фонд охорони навколишнього середовища та водних ресурсів є великим промоутером та спонсором низки успішних екологічних проектів у Польщі. Ми раді, що польський досвід може надихати наших партнерів в Україні – як на центральному, регіональному, так і на місцевому рівні», – сказав Артур Лорковський, заступник президента Національного фонду охорони навколишнього середовища та водних ресурсів.

Під час трьох тематичних сесій учасники зосередились на найважливіших моментах, пов’язаних з енергетичною трансформацією: створення загальнодержавної системи фінансування охорони навколишнього середовища, перехід вугільних регіонів та роль будівельного сектору у скороченні викидів парникових газів. Національний фонд висловили готовність надалі допомагати українській адміністрації у процесі формування конкретних заходів. Розпочаті сьогодні обговорення будуть продовжені на робочому рівні.