Помер перший лідер незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич
Станіслав Шушкевич під час церемонії присвоєння звання почесного доктора Варшавської школи економіки, 2014 р. Ivan Mezhui, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Помер перший лідер незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич

Станіслав Шушкевич був одним з учасників Біловезьких угод, які у грудні 1991 року поховали СРСР. Восени 1996 року він підписав заяву до Конституційного суду про імпічмент Лукашенки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Інформацію про смерть першого лідера незалежної Білорусі підтвердила його дружина Ірина. Станіславу Шушкевичу було 87 років. Нещодавно він перебував у реанімації через ускладнення від COVID-19, але через кілька днів політика виписали.

Станіслав Шушкевич – білоруський фізик, син репресованого білоруського письменника, був народним депутатом СРСР (з 1989 р.), народним депутатом БРСР (з 1990), його обрали першим заступником голови Верховної Ради. Після серпневого перевороту 1991 року став головою білоруського парламенту. Шушкевич був одним з учасників Біловезьких угод, які у грудні 1991 року поховали СРСР.

На початку 1994 року його зняли з посади голови Верховної Ради Білорусі. Того ж року Станіслав Шушкевич балотувався на президентські вибори, але до другого туру не пройшов. Восени 1996 року він підписав заяву до Конституційного суду про імпічмент Лукашенки. Шушкевич продовжував брати участь у роботі Верховної Ради, повноваження якої закінчилися у 2001 році.

Тривалий час він очолював Білоруську соціал-демократичну громаду (з 2018 року – почесний голова) та критикував політику диктатора Лукашенки.

«Пішов з життя Станіслав Шушкевич, лідер Білорусі, яку він спрямував на шлях незалежності та демократії. Я з глибоким сумом прощаюся з праведною людиною, відданою своїй нації, своїй батьківщині, справі свободи, другом Польщі та вільного світу», – написав очільник польського МЗС Збіґнєв Рау у Twitter. 

IAR/Р.Г.