Помер перший президент України Леонід Кравчук

Помер перший президент України Леонід Кравчук

На 89 році життя помер перший президент незалежної України Леонід Кравчук. Життя президента припинилося 10 травня, після тривалої хвороби. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Про смерть першого президента незалежної України Леоніда Кравчука повідомляє низка українських ЗМІ. Декілька місяців тому стало відомо, що Леоніду Кравчуку зробили операцію на відкритому серці, і він довго перебував у реанімації. Згодом президент проходив реабілітацію, – інформує BBC News Україна.

Леонід Кравчук народився у 1934 році в селі Великий Житин на Рівненщині.
З 1950-х років був членом Компартії Радянського Союзу, працював у відділі агітації та пропаганди Центрального комітету Компартії УРСР.

У 1990-1991 роках був головою Верховної Ради України та відігравав важливу роль під час здобуття Україною незалежності.

У грудні 1991 року як позапартійний кандидат переміг на перших президентських виборах у незалежній Україні й за кілька днів після цього разом з російським та білоруським лідерами Борисом Єльциним і Станіславом Шушкевичем підписав Біловезьку угоду про кінець Радянського Союзу. Цю подію він називав найважливішою подією свого життя.

У 1994 році Леонід Кравчук програв президентські вибори Леоніду Кучмі, але залишився у політиці. 

Нерідко висловлювався з проросійських позицій, а у 2006 році був лідером блоку «Не так!», що виступав за зближення України з Росією. У липні 2020 року Леонід Кравчук очолив українську делегацію в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу, після чого його риторика дещо змінилася.

«Кожен українець повинен захищати свою землю, а вороги України повинні бути вигнані за межі України, щоб їхнім духом тут не пахло», – заявив Кравчук в ефірі каналу «Україна 24» під час однієї з останніх своїх появ на телебаченні у квітні.

www.bbc.com/ukrainian/Л.І.