Посол Литви заявляє, що його країна не боїться погроз Росії
Литва заявляє, що не буде виконувати жодного ультиматуму з боку Росії. pixabay.com/CCO/Free-Photos

Посол Литви заявляє, що його країна не боїться погроз Росії

Посол Литви в Польщі Едуардас Борисовас заявив, що його країна не боїться погроз із боку Російської Федерації щодо Калінінградської області. Кремль погрожує помститися Литві через те, що країна призупинила залізничні перевезення вантажів до російського анклаву Калінінград. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Посол Едуардас Борисовас, відповідаючи на запитання журналістів про російські погрози, сказав, що блокада транзиту є наслідком санкцій ЄС, і що кожен член Європейського Союзу зробить те саме. Посол підкреслив, що Росія, ймовірно, не розуміє принципів функціонування спільного ринку ЄС. Полягає він у тому, що якщо щось буде прийнято одноголосно – в даному випадку санкції щодо російських товарів, – то кожен із членів ЄС повинен застосовувати ці положення.

Литовський дипломат додав, що його країна не буде виконувати жодного ультиматуму з боку Росії. «Ми чули багато подібних ультиматумів у минулому, ми чуємо це вже приблизно 30 років і не маємо наміру реагувати», – сказав Едуардас Борисовас.

Литва контролює єдиний сухопутний залізничний маршрут, який з’єднує Калінінград із материковою Росією. Минулими вихідними влада Вільнюса заблокувала приблизно половину вантажів, які перевозяться сухопутним транспортом до та з Калінінграда.

Російська влада заявила, що блокада стосується, зокрема, сирої нафти, цементу, сталі, заліза та вугілля. Кремль закликав Литву негайно розблокувати транспорт, чого влада Литви не має наміру виконувати.

IAR/Л.І.