Повернення Порошенка до України: онлайн-трансляція

Повернення Порошенка до України: онлайн-трансляція

П’ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко сьогодні, 17 січня, повернувся до України після місячної відсутності. Його літак приземлився близько 9-ї ранку в київському аеропорту «Жуляни». Вже об 11 ранку у Печерському районному суді має відбутися засідання для обрання запобіжного заходу Порошенку. Усі подробиці – у текстовому онлайні «Слово і діло». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Слово і Діло”.

Петро Порошенко прилітає в Україну | Стрім з аеропорту Київ, Жуляниskrypin.ua

9:36. Порошенку повернули паспорт, він пройшов прикордонний контроль. Разом із «групою підтримки» він намагається вийти з аеропорту.

9:32. У ДБР кажуть, що проводять процесуальні дії – вручення повістки.

9:29. Нардеп Гончаренко стверджує, що Порошенку не дають пройти паспортний контроль. Його там зустріли співробітники Держбюро розслідувань. У експрезидента забрали паспорт.

9:20. Порошенко вийшов із літака і прямує до паспортного контролю. Тим часом, біля будівлі аеропорту відбувається мітинг прихильників п’ятого президента, за оцінками ЗМІ там близько тисячі осіб. Виступали Андрій Парубій, Олександр Турчинов, Володимир Омелян та інші. Було помічено також голову партії «Голос» Кіру Рудик.

9:03. Літак з Варшави приземлився у столиці України.

7:55. Порошенко сів у літак до Києва.

6:30. Петро Порошенко разом із дружиною Мариною прибули до аеропорту Варшави (Польща) для реєстрації на рейс. Разом із ним летять нардепи від «Європейської солідарності» – Ахтем Чийгоз, Ірина Фріз, Вікторія Сюмар, Артур Герасимов, Микола Княжицький, Софія Федина, Олексій Гончаренко, Михайло Забродський – та адвокати Ілля Новіков та Ігор Головань. Також разом із Порошенком група журналістів.

Нагадаємо, у грудні Порошенку оголосили про підозру у «вугільній справі». Раніше у цій же справі підозри оголосили нардепу від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину.

За версією слідства, під час виконання повноважень президента Порошенко поставив Україну в енергетичну залежність від Росії та підконтрольних їй ватажків «ДНР» та «ЛНР». «Вказана особа підозрюється в тому, що протягом 2014-2015 років, будучи на посаді президента України, використовуючи повноваження, що є у неї, а також інструменти впливу на певних керівників центральних органів державної влади, вжив незаконних заходів до розірвання існуючих торгових зв’язків України на постачання вкрай необхідного вугілля із Південно-Африканської Республіки», – повідомили у СБУ.

17 грудня правоохоронці намагалися вручити п’ятому президентові підозру, але він проігнорував їх та відлетів до Туреччини. Повернутись Порошенко пообіцяв 17 січня 2021-го.

Поки Порошенко був за кордоном, суд заарештував його майно, а також корпоративні права, власником яких згідно з реєстрами є нардеп.