Позаштатний агент НАБУ Шевченко про витоки у справі "Укроборонпрому"
Шевченко: Перед тим, як проводити обшук у сина Гладковського, Матіос отримав особистий дозвіл президента Фото: Євгений Шевченко / Facebook

Позаштатний агент НАБУ Шевченко про витоки у справі “Укроборонпрому”

Позаштатний агент НАБУ Шевченко про витоки у справі “Укроборонпрому”: Матіос передав частину інформації Авакову, а той через Антона Геращенка – журналістам. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням  на Гордон.

Два роки головний військовий прокурор Анатолій Матіос зберігав у себе телефони, вилучені у фігурантів справи про корупційні схеми в оборонному комплексі. А за два місяці до виборів вирішив передати компромат у пресу, у чому йому сприяли глава МВС Арсен Аваков і член колегії МВС Антон Геращенко. Про це написав бізнесмен Євген Шевченко, який є позаштатним співробітником НАБУ.

Джерелом інформації з матеріалів кримінального провадження про корупцію в концерні “Укроборонпром”, яка потрапила до журналістів програми “Наші гроші”, є головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Про це 5 березня написав у Facebook бізнесмен, позаштатний агент Національного антикорупційного бюро України Євген Шевченко.

За його інформацією, у січні – лютому 2017 року обшук у фігурантів справ Андрія Рогози, Віталія Жукова та Ігоря Гладковського (сина тодішнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського) проводила військова прокуратура України за особистою вказівкою Матіоса.

“Перед тим, як проводити обшук у сина Гладковського, Матіос отримав на це особистий дозвіл у президента. Із яких саме причин [Петро] Порошенко дав зелене світло на обшук у родини свого близького друга, мені достеменно невідомо. Але відомо точно, що в той же день після обшуку старі друзі і бізнес-партнери вечеряли разом і зрештою конфлікт було вичерпано, а Матіосу була дана вказівка знищити всі знайдені докази корупції”, – стверджує Шевченко.

Натомість головний військовий прокурор майже два роки зберігав вилучені слідчими телефони у своєму сейфі, щоб у слушний час використати інформацію “для політичних торгів”, заявив позаштатний співробітник НАБУ.

“Восени Матіос вирішив, що такий момент настав, адже рейтинг Юлі (лідера “Батьківщини” Юлії Тимошенко. – “ГОРДОН”) стрімко зростав і дорівнював 21%, а діючого очільника держави – занепадав на рівні 8–9%. Матіос був упевнений, що саме ЮВТ стане наступним президентом, і гра розпочалася. Унаслідок певних домовленостей із Юлією Тимошенко восени минулого року Матіос передав старанно виокремлену частину інформації [міністру внутрішніх справ Арсену] Авакову, який, у свою чергу, через [нардепа, члена колегії МВС] Антона Геращенка надіслав її журналістам, яким лишалося змонтувати діалоги і за місяць до виборів випустити цей потужний компромат в ефір”, – заявив Шевченко.

Матіос не врахував, що розклад рейтингів до весни може змінитися, вважає він.

“Наразі можна з упевненістю сказати лише одне – за будь-якого президента (крім ЮВТ) Матіос буде нести персональну відповідальність за те, що протягом двох років саботував розслідування мільйонних корупційних схем в оборонному секторі і закривав очі на злочинну діяльність друзів Порошенка”, – резюмував автор публікації.

Напевно прийшов час розповісти про неназване джерело, яке надало журналістам гучну інформацію з матеріалів кримінального…

Опубліковано Євгеном Шевченком Вівторок, 5 березня 2019 р.

25 лютого 2019 року програма “Наші гроші з Денисом Бігусом” опублікувала перші дві серії розслідування про розкрадання в оборонному секторі України. За даними журналістів, фігуранти схеми заробили мінімум 250 млн грн під час війни на Донбасі. Журналісти стверджують, що учасники групи за допомогою фірм-прокладок скуповували контрабандою вживані запчастини до військової техніки в Росії й у два – чотири рази дорожче перепродували їх заводам “Укроборонпрому”. Згідно з розслідуванням, у схемі брали участь нинішній директор державного концерну “Укроборонпром”, на той момент глава “Укрспецекспорту” Павло Букін, Олег Гладковський і його син Ігор.

У третій серії розслідування йдеться, що Букін через співпрацю з фірмою, пов’язаною з Ігорем Гладковським, мало не зірвав у 2016 році контракт із ремонту літаків Ан-26 для Казахстану, а Гладковський-старший одержував хабарі від організаторів корупційної схеми постачань деталей для авіатехніки.

28 лютого видання “theБабель” писало, що до матеріалів слідства у справі про махінації з постачаннями контрабандних запчастин на заводи “Укроборонпрому” мали доступ тільки підлеглі Матіоса та Авакова.