«PR на воді»: Росія імітує вирішення водної проблеми Криму
Сімферопольське водосховище, 23 червня, 2020

«PR на воді»: Росія імітує вирішення водної проблеми Криму

У Криму почали перекачувати воду з Тайганського водосховища до Сімферопольського. Влада Криму, підконтрольна Кремлю, сподівається, що новий водогін повноцінно забезпечить місто водою. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Радіо Свобода.

Для будівництва нового водогону труби привозили залізницею Керченським мостом, потім російські військові вантажили їх на КамАЗи. Все це знімали кількома камерами і з повітря.

Залучили понад 300 солдатів трубопровідних батальйонів Південного і Західного військових округів Росії та 140 одиниць техніки.

Прокладення водопроводу показували кримчанам у телевізорі. Водопровід завдовжки, майже, 60 кілометрів проклали від Тайганського водосховища на сході півострова – на захід до Сімферопольського водосховища.

Будівництвом керував генерал-майор Костянтин Касторнов – командир армійського корпусу Чорноморського флоту Росії.

Костянтин Касторнов – командир армійського корпусу Чорноморського флоту Росії

Як перевантажують труби особисто приїздив дивитися Сергій Аксьонов. «… завдяки вашій роботі, я, впевнений, місто Сімферополь буде у повному обсязі забезпечене питною водою. Велике спасибі, що в мирний час знаходяться сили і можливості для вирішення подібних завдань».

Cергій Аксьонов на перевантаженні труб для будівництва нового водогону

Те, що Сімферополю води не вистачає, а водосховища порожніють, Аксьонов вже не приховує. «Бачите, сухий рік. Погода, з одного боку хороша, для курортного сезону. З іншого – води не вистачає. У місті Сімферополь утворився дефіцит певний. Розуміємо, що водосховища порожні. Там до 30% наповнення в цілому. Хоча останні опади нам дали певний плюс. …Змушений був звернутися до глави держави і в міністерство оборони, особисто до Сергія Кужугетовича Шойгу по допомогу».

Запитали у жителів Сімферополя, які проблеми з водою вони відчувають нині, та чи допоможе новий водогін?

Ганна Пєчкова: «Так. …Води дуже не вистачає. … Ну, я останнім часом жила за містом, там колодязь, там менше відчувається. Але ось в місті у мене живуть знайомі, то деякі кажуть, що погана вода».

Руслан Шаітов: «Я не відчуваю проблем з водою. … Я думаю це забезпечить Сімферополь і околиці Сімферополя – райони, які потребують, іноді буває, що нестача води. Саме для сільського господарства і так далі. Я знаю, що мої багато знайомих займаються сільським господарством, вони чекають цього».

Олена Медня: «Ось ми в Перевальному живемо. Там вода брудна йде, тому нічого навіть пити. Там тільки вранці дають воду і ввечері, пізно. Купатися вдень, ну неможливо. Вода або брудна, або взагалі не йде. Тому потребує Сімферополь води».

Водогін до Сімферополя, 4 серпня 2020

Мар’я: «Я сподіваюся, що все буде, і всі проблеми вирішать. Я не відчуваю проблем з водою, на щастя».

Олена Пучеловська: «Так, я живу в районі Москольця (прим. автора – район Сімферополя), вночі воду вимикають. Це якось періодично, то вона є, то немає. Але такі моменти відчуваються, води вночі немає. … Хотілося б щоб, коли підключать водогін, щоб проблема пішла. Це проблема, я знаю, що в деяких районах теж воду вимикають. … Повинен бути якийсь позитивний ефект від того, що проклали водовід від Тайганського водосховища».

Катерина Рощенко: «У районі Мар’їно (прим. автора – мікрорайон Сімферополя), наприклад, постійно нестача води. І, наприклад, коли починається ось цей зрошувальний посівний сезон. Літо-весна, коли починають поливати свої городи, води катастрофічно не вистачає. На верхні поверхи вона просто не доходить. Ллється маленькими струмками, плюс, знову ж запроваджується режим економії постійно…. Постачання додаткової води буде актуальним».

Є й такі жителі Сімферополя, які проблем з водою не відчувають. Але про дефіцит води знають.

Ян Лупанов: «Особисто я не відчуваю. Зараз влада робить все, щоб населення не відчувало дискомфорту….З огляду на те, що в Тайганському водосховищі запаси води дуже великі, враховуючи що той регіон використовує воду не з самого Тайганського водосховища, а з інших джерел – це ніяк не вплине на Білогірськ і Білогірський район. І, по суті, та вода, яка простоює, буде використана з користю для Сімферополя і прилеглих районів».

Станіслава Хлопоніна: «Мені пощастило з районом, у нас воду не відключають. Але я чула, що є віялові відключення, відключають на якийсь період. … Так, водовід з Тайганського водосховища нам дуже потрібен, тому що у нас її немає наразі, цієї води».

Cімферопольське водосховище, 6 квітня 2020

Та вода, що тече із кранів зараз, не придатна навіть для технічних потреб – пишуть сімферопольці у фейсбук. Жителька міста із ніком Оксана Єрмакова показала, якої якості вода тече з крану її квартири на вулиці Маршала Жукова протягом місяця.

Вода в одній з квартир Сімферополя

Але новий водогін водної проблеми Сімферополя все одно не розв’яже – переконує геолог-мінеролог Юрій Медовар. На його думку, Сімферополь і весь Крим надто залежні від дніпровської води, яку до 2014 постачав Північно-Кримський канал.

«Значить, 80% – це канал (прим. автора Північно-Кримський канал), 20% – це внутрішні резерви. Тепер ось те, що ви мені сказали з приводу трубопроводу і ми з цього візьмемо, а сюди додамо. Мені це нагадує байку «Тришкин кафтан» (прим. автора – байка Івана Крилова). Ось тут діра, а ми тут відріжемо, ось тут пришиємо. … Ми починаємо латати каптан? З внутрішніх ресурсів? А у нас немає більше матерії? Ну уявіть, ось ці 80%, яких немає. Пам’ятаєте як співав Вінні-Пух. Ось мед він є, а ось його немає. Ну, немає його, немає»!

Михайло Яцюк – в.о. заступника директора Інституту водних проблем та меліорації

«Все одно, що з пустого в порожнє переливати» – каже про новий водогін український гідролог Михайло Яцюк. Адже Тайганське водосховище, яке тепер має забезпечувати Сімферополь, теж обміліло.

а ютуб-каналі «Парк Львов Тайган» 22 липня опубліковане відео, де видно, наскільки вичерпалося водосховище.

Чому це сталося, пояснює Юрій Медовар.

«Водосховища, як я розумію, функціонують за рахунок наповнення весняного сніготанення, опадів тощо. Але зараз йде серія маловодних років, мало опадів і водосховища не заповнюються. Що робити? … Ну будуть по трубах, поставлять там кілька насосних станцій, будуть качати воду. Але відкачають тут, а там (прим. автор – в районі Тайганського водосховища) що люди робитимуть? А якщо ще і наступний рік сухим буде, потрібно прогнози дивитися, тоді Криму труба буде».

До того ж новий водогін, прокладання труб якого знімали з коптера і показували по телевізору – вже не витримує.

На трубопроводі у селі Строгонівка, неподалік Сімферополя, трапився прорив.

Одна з причин аварії: «такі труби, зазвичай, у водному господарстві не використовують», – пояснює гідролог Михайло Яцюк.

«Використовуються у військових цілях для подачі рідин різних, переважно паливно-мастильних матеріалів. У цьому випадку, враховуючи, що побудувати водогін надзвичайно дорого, ці технології військові використовують таким чином, … щоб вирішити певні локальні проблеми…. Це в короткій перспективі і, знову ж таки, допоможе якомусь мікрорайону, і це, мені здається, навіть не вирішить проблему мікрорайону. … Це швидше всього піар-крок, що влада здійснює заходи пошуку».

Рясні опади водної проблеми Криму теж не розв’яжуть – пояснюють експерти. Минулого місяця зливи затопили Сімферополь.

Але місцеве водосховище майже не наповнилось. За 6 років без дніпровської води кримська земля засохла – каже Михайло Яцюк.

«Ці опади, які випадають, вони не формують стік, а йдуть тільки на насичення ґрунту, підстилаючої поверхні і використовуються рослинністю. …тобто не відбувається стокоформування. Відповідно не формується стоку у річки, відповідно, не відбувається стоку водосховищ».

Михайло Яцюк – в.о. заступника директора Інституту водних проблем і меліорації

Серпень у Криму теж буде сухим і спекотним – прогнозує український гідрометцентр. Температура вище 30 градусів, а дощі – короткочасні.

Щоб вирішити водну проблему Сімферополя та Криму, потрібно домовлятися, – вважає Юрій Медовар.

«А ви товариші, які кричали, нам хоч каміння з неба, то тепер летять глиби. …Тут потрібно домовлятися і виходити на запуск дніпровської води, іншого виходу немає. Я не бачу іншого виходу. Все інше – це фікція».

Автор: Дмитро Євчин