Прем'єр Шмигаль: Польща і Україна на одному боці боротьби за світову демократію
Прапори України та Польщі Мар’яна Кріль

Прем’єр Шмигаль: Польща і Україна на одному боці боротьби за світову демократію

У вівторок прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Верховна рада України привітали поляків із Днем Конституції 3 травня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Найкращі побажання Польщі та всьому Польському народу з нагоди Дня Конституції. Права та свободи – великий скарб людства. Цінуємо, що сьогодні наші країни та народи на одному боці в боротьбі за світову демократію», – написав у Твіттері прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Водночас він подякував прем’єру Польщі Матеушу Моравєцькому за солідарність з Україною.

Верховна Рада України також привітала Польщу з нагоди Дня Конституції 3 травня. У своїй заяві український парламент наголосив, що конституційний закон 1791 року став маніфестом вірності ідеалам свободи та справедливості. «Справжні союзники, друзі та партнери!» – читаємо в спеціальній заяві.

Водночас прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький наголосив, що з поваги до історії та вчення батьків Конституції 3 травня його уряд зробить усе, щоб Польща була в безпеці. У дописі в соцмережах з нагоди Дня Конституції 3 травня він написав, що понад два століття тому наші предки проводили дуже важкі, але потрібні реформи. «Згадуючи досвід історії, ми не можемо дозволити одному з агресивних сусідів вести війну і вбивати невинних людей за рахунок безпеки Республіки Польща та її союзників», – підкреслив прем’єр.

Матеуш Моравєцький нагадав, що Конституція, ухвалена ​​Великим Сеймом 231 рік тому, є першою в Європі і другою у світі після американської, настільки сучасним і революційним, як на той час політичним документом, який виявився неприйнятним для наших абсолютистських, антидемократичних сусідів, пізніше загарбників – Пруссії, Росії та Австрії. «Віра в те, що лише слабка і послужлива Польща, яка не створює виклику та конкуренції своїм сусідам, може бути безпечною – не справдилася ані в минулому, ані зараз!» – додав очільник уряду.

Національний день 3 травня відзначається в річницю ухвалення Конституції 3 травня 1791 року. Документ став першою конституцією у сучасній Європі і другою у світі після американської. Річниця ухвалення Конституції 3 травня — свято, встановлене в 1919 році. Під час Польської Народної Республіки його публічне святкування було заборонено, а в 1990 році воно знову стало державним святом.

PAP/Т.А.