Премія Кольберґа для лемківського ансамблю

Премія Кольберґа для лемківського ансамблю

В 48-й раз премію Оскара Кольберґа «За заслуги перед народною культурою» отримають митці, які працюють у галузі образотворчого мистецтва та ремесел, літератури, співу, інструментальної музики та танцю. 9 травня журі конкурсу оголосило цьогорічних переможців. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наше Слово.

Одним з двох лауреатів у категорії для фольклорних колективів став ансамбль пісні й танцю «Ластівочка» з Пшемкова з Нижньої Сілезії, що був заснований у 2000 році. Їхній репертуар містить багато народних і обрядових пісень, переданих усно дідами та прадідами членам ансамблю. Крім Лемківських ватр у Польщі, вони неодноразово брали участь в інших фольклорних фестивалях, зокрема Міжнародному фестивалі гірського фольклору в Закопаному, Національному конкурсі традиційного народного танцю в Ряшеві та Тижні бескидської культури.

Премія Оскара Кольберґа – нагорода, яку вручають у Польщі з 1974 року за особливі заслуги та діяльність на благо народної культури. Має статус найголовнішої загальнодержавної відзнаки за прижиттєві досягнення в галузі народної культури, за творчі, мистецькі та наукові досягнення, а також діяльність на підтримку традиційної регіональної культури.

Урочиста гала-церемонія нагородження цьогорічних лауреатів відбудеться в липні в Королівському замку у Варшаві.