Президентка Єврокомісії у ВРУ: Ми не заспокоїмося, доки Україна не переможе
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн PAP/EPA/Lavandeira Jr

Президентка Єврокомісії у ВРУ: Ми не заспокоїмося, доки Україна не переможе

Урсула фон дер Ляєн під час онлайн-виступу у Верховній Раді наголосила, що Україна нині має чітку європейську перспективу та повагу всіх членів ЄС. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Європа буде на боці Києва стільки, скільки це буде потрібно; я бачу майбутнє України в Європейському Союзі, тому що ви пройшли важкий шлях після Революції Гідності в 2014 році та вибрали те, що хочете бути демократією», – заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час відеозв’язку в українському парламенті.

Політикиня підкреслила, що зараз Україна має чітку європейську перспективу та повагу всіх членів Євросоюзу.

«Ви зберегли функціонування державних інституцій, у тому числі парламенту, незважаючи на всі негаразди – включно з найважчими моментами російського вторгнення. Ми цінуємо ваші зусилля. Саме за свою рішучість, наполегливість та мужність Україну високо оцінили всі країни Європейського Союзу, і вона отримала статус кандидата на членство в ЄС», – додала фон дер Ляєн у Верховній Раді.

Президентка Єврокомісії заявила, що інституції ЄС докладуть усіх зусиль, щоб підтримати Київ у протистоянні з Москвою. «Ми не заспокоїмося, доки Україна не переможе. Ви – хоробре покоління, яке сміливо крокує до (європейського, – ред.) майбутнього, і ми працюємо день і ніч, щоб підтримати вас. (…) Остаточним успіхом України буде її вступ до ЄС», – зазначила політикиня.

Фон дер Ляєн високо оцінила нинішні успіхи Києва в модернізації держави, вказавши, зокрема, на антикорупційні реформи та зміни законодавства. «Україна – єдина країна Східного партнерства, яка взяла на себе юридичне зобов’язання звільнити економіку від впливу олігархів», – зазначила президентка Єврокомісії.

За її словами, інституції та держави ЄС братимуть «пліч-об-пліч» з Україною участь у відбудові цієї країни після російського вторгнення.

У п’ятницю у Верховній Раді також з’явився президент України Володимир Зеленський, який подякував фон дер Ляєн за «роль лідера» у наданні Києву статусу кандидата на членство в ЄС.

«Нам вдалося отримати цей статус у рекордно короткий термін. (…) Ми вже не сусіди Європи, а члени спільної європейської родини та поділяємо ті самі цінності. Інтеграція з ЄС означає краще майбутнє для громадян України, разом ми зробимо Європу сильнішою. ​​Прапор ЄС в українському парламенті має не лише символічне значення, а й вказує на наше завдання, яке є повноправним членством у Євроспільноті», – заявив Зеленський.

«Ми хочемо, щоб ранки в Україні були такими ж спокійними, як і в європейських країнах», – додав президент, маючи на увазі п’ятничні ракетні обстріли Одеської області, здійснені рашистами. За поточними даними, внаслідок обстрілів загинули щонайменше 18 осіб, серед яких 2 дитини.

PAP/Т.А.