Робоча сесія 9: «Окупація Криму як причина переселення населення»

Робоча сесія 9: «Окупація Криму як причина переселення населення»

Мій другий виступ на Нараді ОБСЄ з розгляду виконання зобов’язань, присвяченого людському виміру 2019р. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Голови Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, члена Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва.

Робоча сесія 9: «Окупація Криму як причина переселення населення».
Кримськотатарський народ став меншиною на своїй Батьківщині, в результаті цілеспрямованої політики геноциду після анексії Криму Росією в 1783 році, тотальної депортації в 1944 році.

Російська окупація Криму в 2014 році і наступні за нею системні репресії, затримання, допити, обшуки і арешти, незаконне етапування в російські в’язниці, насильницькі викрадення та вбивства стали причиною нової масової міграції корінного народу.

Проводиться активне заміщення населення Криму.
Кримські татари і українці, цілеспрямовано видавлюються за межі Криму як нелояльне до Росії населення.
З кримських татар і українців створюється імідж народів-ворогів, відкриваються кримінальні провадження у так званих справах «Хізб-ут Тахрір» і «українських диверсантів», пропагуючи загрозу ісламського і українського тероризму.

Понад 200 тис. росіян завезені з Росії до Криму, а близько 50 тис. проукраїнських громадян його вимушено покинули – це пряме порушення 4 Женевської Конвенції;

У Криму змушують брати російські паспорти, а ті, що відмовляються, депортують з Криму, прикладом є ситуація з Недімом Халіловим, який утримувався 1,5 року в Росії в фільтраційному закладі.

Тільки за перше півріччя 2019 року в Криму зафіксовано 69 затримань з них 59 щодо кримських татар, 97 допитів, з них 59 щодо кримських татар, 73 обшуки з них 55 у кримських татар і, 200 арештів 138 з яких відносно кримських татар.

На сьогоднішній день утримується у в’язницях ФСБ 100 чоловік, 89 з них кримські татари. 50 політв’язнів незаконно етаповані в російські в’язниці.

17 осіб були насильно викрадені і не знайдені, з них 13 кримських татар, ще 18 були вбиті з них 12 кримських татар.

Відносно членів Меджлісу окупаційна влада проводить систематичні репресії.

Я, не можу жити в своєму будинку на рідній землі. Відносно мене як члена Меджлісу спецслужбами Росії проводилися репресивні дії і заведені кримінальні справи. Проводили обшук в моєму домі, свідомо знаючи, що нічого не знайдуть.

Обшуки і затримання проводилися більш ніж у 20 членів Меджлісу всіх рівнів.

Рішеннями окупаційних судів 24 грудня 2018 року і 29 січня 2019 роки я заочно арештований і оголошений в міжнародний розшук через те, що я активно виступаю на різних майданчиках ООН, ОБСЄ, РЄ тощо.

Лідери кримських татар Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров депортовані з рідної землі.

Журналістку Гульсум Халілову звинуватили в участі у збройному формуванні на території іноземної держави і заочно заарештували.

Рекомендації:

На міжнародному рівні:
1. Розробити План дій щодо корінних народів в регіоні ОБСЄ;
2. Державам-членам ОБСЄ необхідно на постійній основі вимагати від Росії виконання Проміжного Рішення МС ООН, Резолюцій ПА ОБСЄ, щодо скасування рішення про заборону Меджлісу;
3. Необхідно створити системний діалог ОБСЄ з іншими міжнародними організаціями та органами по ситуації з правами людини в Криму з метою забезпечення синергії зусиль;

Російській Федерації:

1. Виконати проміжне рішення МС ООН, тобто скасувати рішення Верховного Суду Росії про заборону Меджлісу і дозволити йому працювати на території Криму;
2. Виконувати всі свої зобов’язання як держави, окупанта, що здійснює фактичний контроль над Кримом, відповідно до застосовних норм міжнародного права;
3. Звільнити 100 політичних в’язнів в Криму;
4. Розслідувати насильницькі зникнення Ервіна Ібрагімова і десяти інших кримських татар;
5. Припинити заміщення населення Криму, Кримськотатарський народ потребує підтримки міжнародної спільноти.

Своєчасна реакція на порушення прав людини в окупованому Криму може зберегти людей від катувань і врятувати їх життя.

Голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, Член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.