Робоча зустріч з представниками міжнародного Навчального проекту з енергетичної ефективності та енергетичного аудиту в Україні (Energy Efficiency Training and Auditing Project in Ukraine (Е-ЕТАР)) (Польща), Національного агентства з питань енергоефективності Республіки Польща (KAPE S.A.) та Польсько-Української господарчої палати

Робоча зустріч з представниками міжнародного Навчального проекту з енергетичної ефективності та енергетичного аудиту в Україні (Energy Efficiency Training and Auditing Project in Ukraine (Е-ЕТАР)) (Польща), Національного агентства з питань енергоефективності Республіки Польща (KAPE S.A.) та Польсько-Української господарчої палати

Одними з ключових пріоритетів розвитку національної економіки є стимулювання енергоефективності в галузях національної економіки та побудова стійкої енергетичної незалежності нашої держави. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Міністерство розвитку громад та територій України.

Діяльність Міністерства розвитку громад та територій України спрямовується, зокрема, на державну підтримку енергоефективних заходів, використання в сфері енергоефективності та енергозбереження кращого європейського досвіду, які мають на меті вже найближчим часом вирішити проблеми надмірного споживання енергетичних ресурсів в будівлях.

 27 жовтня 2021 року в Мінрегіоні відбулась робоча зустріч щодо діяльності в Україні польського Навчального проекту з енергетичної ефективності та енергетичного аудиту в Україні (Energy Efficiency Training and Auditing Project in Ukraine (Е-ЕТАР)).

Реалізація проекту E-ETAP, Національним Агентством з Питань Енергоефективності Республіки Польща (KAPE S.A.) та Фондом Збереження Енергії з Варшави (FPE), що фінансується відповідно до договору з Національним Фондом Охорони Навколишнього Середовища та Водного Господарства Республіки Польща, спрямовується на підвищення професійної кваліфікації енергетичних аудиторів, проведення навчання з енергетичної ефективності та енергетичного аудиту в Україні, підтримку Фонду енергоефективності та ОСББ у створенні технічної документації та заявок високої якості.

У робочій зустрічі взяли участь радник Ради директорів з міжнародного співробітництва Національного агентства з питань енергозбереження Республіки Польща Роман Бабут (Roman Babut), директор проекту Е-ЕТАР, KAPE Магда Марчинчик (Magdalena Marcinczyk), асистент проекту, Секретаріат E-ETAP у Києві, Польсько-українська господарча палата Анна Стожко, менеджер проекту E-ETAP, експерт з енергетики, KAPE Андрій Бінюк, а також зі сторони Мінрегіону – генеральний директор Директорату енергоефективності Дмитро Петрунін, начальник відділу енергозбереження у сфері ЖКГ Директорату енергоефективності Роман Радченко, державний експерт експертної групи енергоефективності громадських будівель Директорату енергоефективності Артур Обідник.

Головною метою зустрічі було обговорення перебігу та головних результатів діяльності проекту E-ETAP, огляд підготовки заключного семінару щодо проекту E-ETAP, проведення якого заплановано на 16 листопада 2021 року, а також можливості подальшої співпраці.

Детальна інформація щодо діяльності проекту E-ETAP розміщена Тут 

Довідково: Національне агентство з питань енергозбереження Республіки Польща (Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. – KAPE) та Фонд збереження енергії (Fundacja Poszanowania Energii – FPE) з головними офісами у Варшаві, у вересні 2019 року розпочали реалізацію проекту технічної допомоги в Україні під назвою: «E-ETAP» – Навчальний проект з енергетичної ефективності та енергетичного аудиту в Україні.

Проект «E-ETAP» був схвалений Міністерством регіонального розвитку, будівництва, житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) на початку 2019 року. Реалізація проекту передбачена на 2019-2021 рр. і повністю фінансується Національним фондом охорони довкілля та водного господарства (NFOŚiGW) з головним офісом у Варшаві. Проект отримав підтримку Міністра довкілля та Міністра закордонних справ Республіки Польща.

Метою проекту E-ETAP є підвищення професійної кваліфікації широкого кола спеціалістів в галузі енергоаудиту багатоквартирних будинків, що дозволить:

  • проводити енергетичні аудити та техніко-економічні оцінки інвестицій в термомодернізацію будівель (енергоаудит з комплексною термомодернізацію);
  • видавати енергетичні сертифікати будинків відповідно до чинного законодавства України;
  • підтримувати ОСББ під час приготування та складання необхідних документів до Фонду енергоефективності України.

Реалізація проекту передбачена в двох фазах:

І Фаза включає безкоштовне підготування 60 досвідчених енергетичних  аудиторів з України на кандидатів у тренери/викладачів з енергоаудиту.

У ІІ фазі тренери, які успішно пройшли навчання у Варшаві, взяли участь у підготовці нових кандидатів на енергоаудиторів в цій сфері по всій Україні; Наразі в рамах ІІ фази проекту завершують підготовку понад 470 енергоаудиторів, які в подальшій своїй діяльності зможуть забезпечувати  роботи існуючих та майбутніх програм підтримки термомодернізації будівель в Україні.