Сенсація! Невже Київська Консерваторія постаріла на 45 років?

Сенсація! Невже Київська Консерваторія постаріла на 45 років?

До мас-медіа надійшла сенсаційна інформація про те, що Київська Консерваторія (НМАУ) постаріла на 45 років! Мова йде про те, що практично в усіх старих європейських та північно-американських вищих навчальних закладах вік закладу рахується від заснування першої школи, незалежно від пізніших змін назви. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на УкрПресс Інфо. 

Деякі вищі навчальні заклади навіть мали перерви у своїй роботі. Тобто у Національній музичній академії України (НМАУ) – послідовна, безперервна освітня діяльність починається з 1868 року, а не з 1913 як зазначено в офіційних історичних джерелах.

Стара будівля консерваторії. Фото 1910-х рр.

На засіданні Вченої ради НМАУ, яке відбулося 17 січня 2020 року, Герой України Мирослав Скорик та професор НМАУ Маріанна Карабиць-Копиця продемонстрували нововіднайдені документи, які дозволяють чітко стверджувати про безперервність діяльності Академії як інституції з 1868 року.

Кілька дат

18 січня 1868 року відкрилася Музична школа при Київському відділенні Російського музичного товариства (навесні 1873 року відбувся її перший випуск). Хоч у тогочасних документах уже з 1870 року назва «училище» згадується поряд зі «школою», офіційне перейменування в Музичне училище відбулося 11 лютого 1883 року.

Петр Ілліч Чайковській

І, нарешті, завдяки зусиллям спочатку геніального композитора і засновника НМАУ Петра Ілліча Чайковського, який оцінив рівень Училища дуже високо і написав петицію про необхідність надання Училищу статусу Консерваторії.

Сергій Васильович Рахманінов

В згодом завдяки сприянню геніального композитора Сергія Васильовича Рахманінова, який підкреслив високий рівень навчання у Київському музичному училищі, з вересня 1913 року Музичне училище при Київському відділенні Російського музичного товариства було перейменовано у Київську Консерваторію! Це – послідовна історію протягом всіх цих років!

Вітаємо НМАУ  – 152!!!

Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського – історія і сучасність

Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського (до 1995 — Київська консерваторія) — вищий державний музичний навчальний заклад IV рівня акредитації, займає лідируюче місце серед музичних вузів України та світу. За методикою визначення рейтингів ЮНЕСКО “Топ – 200 Україна” у 2019 році Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського посіла

Перше місце серед вищих мистецьких навчальних закладів України.

За попередніми даними Київська консерваторія була заснована 3 листопада 1913 року на базі музичного училища Київського відділення Російського музичного товариства. Організації закладу сприяли видатні музиканти: Сергій Рахманінов, Олександр Глазунов, Петро Чайковський. Першими директорами були Володимир Пухальський (1913 рік) та Рейнгольд Глієр (1914–1920).

У 2019 році, за керівництва новообраного ректора Академії Максима Тимошенка НМАУ розпочала співробітництво з Університетом міста Хеншуй в Китаї, в рамках якої передбачене відкриття консерваторії у Хеншуї за участі НМАУ, співробітництво у підготовці музичних кадрів та матеріальна допомога.

Відомі випускники: Володимир Горовіц, Євгенія Мірошниченко, Андрій Кимач. Співпрацювали з Академією такі видатні постаті як Серж Лифарь та Мстислав Ростропович.

Серед почесних професорів Київської консерваторії — зірки світової сцени та найвпливовіші люди світу: Пласідо Домінго, Джек Ма, Рікардо Муті, Олег Криса, Анато́лій Ко́черга та інші.

Олексій Воронцов