Скандальний законопроект про трудову міграцію: авторка пояснила, чого хоче для заробітчан

Скандальний законопроект про трудову міграцію: авторка пояснила, чого хоче для заробітчан

Народний депутат України Оксана Білозір, яка внесла законопроект щодо посилення державної підтримки українців за кордоном (№10153 від 14.03.2019 року), стверджує, що ринок праці з Європейськими Союзом має бути цивілізаційним та конструктивним. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, повідомляє Yavp.pl. Йдеться про законопроект, який передбачає запровадження картки українського мігранта, створення Фонду добробуту українських мігрантів та створення нового органу виконавчої влади, який займатиметься питаннями обліку, правового та соціального захисту трудових мігрантів.

“Цей законопроект звільняє раз і назавжди українців, котрі працюють за кордоном від подвійного оподаткування!!! Він розрахований на тих, хто має бажання через міжнародні договори за підтримки України працевлаштуватися на роботу за кордоном і мати захист держави. Бо на сьогодні жодна приватна агенція, котра надає послуги з працевлаштування українців за кордоном, не гарантує їхнього захисту”, – пояснила Білозір свою ініціативу.

Вона також додала, що законопроект зазнає змін “до дати його остаточного ухвалення”. Вже ініційовано проведення міжнародного експертного круглого столу з питань міжнародної трудової міграції, до участі в якому запросили народних депутатів, представників Мінсоцполітики, МЗС, МВС, посольств іноземних держав та представників посередницьких агенцій, які відправляють людей на роботу за кордон.

“Мені приємно, що сьогодні в суспільстві моя ініціатива широко обговорюється, піддається критиці, а відтак засвідчує високий рівень чутливості та актуальності”, – додала Оксана Білозір.

Водночас деякі користувачі соцмережі вороже сприйняли цей законопроект. Зокрема, Оксану Білозір запитали, в яких країнах є подібні аналоги того, що пропонується запровадити в Україні. Відповідь представниці парламенту про Філіппіни та Польщу, не дуже сподобалася коментаторам.

screenshot/facebook.com/oksana.bilozir

Не підтримують ініціативу Оксани Білозір та інших депутатів, які підписалися під законопроектом, й українські експерти, які вивчають питання трудової міграції.

“Я думаю, що небагато мігрантів довіряють державі настільки, щоб бути готовими платити якісь гроші за захист. Створення будь-якої установи, яка збиратиме гроші, несе в собі корупційні ризики. І ці ризики цілком реальні в країні, що за рівнем сприйняття корупції в рейтингу Transparency International знаходиться на 120 місці, Польща (один з основних напрямків трудової міграції) – на 36-му. Я за захист прав українських трудових мігрантів, але проти створення для цього нового органу влади. Для початку потрібно провести соціологічне дослідження, щоб зрозуміти, які саме проблеми мігрантів та яким чином повинні бути вирішені”, – зазначив у коментар для YAVP.PL заступник директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

Нагадаємо, раніше президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник наголосив, що запропонований законопроект фактично пропонує обкласти українських трудових мігрантів додатковим податком у вигляді членського внеску в новостворену державну структуру. Відтак у разі ухвалення документу трудові мігранти повністю ігноруватимуть новий закон.

Законопроект щодо посилення державної підтримки українців за кордоном, крім нового державного органу влади, передбачає створення й Єдиної інформаційно-аналітичної системи для ведення міграційної статистики. Фонд добробуту українських мігрантів, який також пропонується започаткувати, існуватиме за рахунок членських внесків самих заробітчан і надаватиме їм соціальну підтримку, якщо вони зареєструються в Єдиній інформаційно-аналітичній системі та отримають картку трудового мігранта.