США випускають зі своїх запасів 40 мільйонів барелів нафти
31 березня президент Джо Байден оголосив про своє рішення випустити 180 мільйонів барелів сирої нафти зі стратегічних запасів США Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA Dostawca: PAP/EPA.

США випускають зі своїх запасів 40 мільйонів барелів нафти

Міністерство енергетики США заявило, що продає 40 мільйонів барелів сирої нафти зі стратегічних запасів США. Мета цього кроку – пом’якшити зростання цін на бензин, викликане, зокрема, вторгненням Росії в Україну. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

31 березня президент Джо Байден оголосив про своє рішення випустити 180 мільйонів барелів сирої нафти зі стратегічних запасів США. Наразі уряд США підписав контракти на продаж 50 мільйонів барелів.

Випуск Міністерством енергетики ще 40 мільйонів барелів означає, що до середини серпня на ринку буде загалом 90 мільйонів барелів нафти. Решта 90 мільйонів барелів будуть звільнені із запасів у період із серпня по жовтень. Це найбільше втручання уряду США на ринку палива.

Середня ціна бензину в США зараз становить 1 долар 22 центи за літр. Це майже на 30 центів більше, ніж до початку війни в Україні, і понад 40 центів більше, ніж рік тому.

Згідно з опитуваннями, понад 80 відсотків американців стурбовані високою вартістю бензину. Проте найближчим часом експерти не очікують падіння цін. JP Morgan прогнозує, що влітку ціни на бензин можуть зрости ще більше – навіть  на понад третину.

IAR/Л.І.