Стало відомо, який документ мають підписати на саміті Кримської платформи

Стало відомо, який документ мають підписати на саміті Кримської платформи

Постпред Президента: Саміт Кримської платформи завершиться документом про деокупацію. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Саміт Кримської платформи має ухвалити підсумковий документ, який охоплюватиме всі ключові питання, пов’язані з тимчасовою окупацією Криму.

Про це заявив постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич під час дискусії «Саміт Кримської платформи: як Україна і трансатлантичні партнери можуть розв’язати проблему мілітаризації Криму?», організованої Німецьким фондом Маршалла США.

“Ми вважаємо, це буде дуже хороший результат, якщо саміт, який відбудеться 23 серпня в Києві, завершиться підсумковим документом, якоюсь політичною декларацією, яка включатиме всі ключові питання і проблемні сфери щодо тимчасової окупації Криму Російською Федерацією”, – сказав він.

За словами Кориневича, нині на міжнародному рівні докладається багато дипломатичних та правозахисних зусиль, зокрема Генеральною Асамблеєю ООН та ПАРЄ, але досі не було всеосяжної, повноцінної міжнародної платформи, «де можна було б обговорювати всі питання, пов’язані з Кримом».

Такий підсумковий документ, зауважив він, буде важливим результатом саміту також для людей, які щодня займаються лише питаннями Криму.

Кримська платформа діятиме на постійній основі як процес, «що не зупиниться, поки не відбудеться деокупація і реінтеграція Криму», додав Кориневич.

За його словами, у Києві працюватиме офіс Кримської платформи, укомплектований персоналом, що постійно займатиметься лише питаннями Криму в режимі 27/7.

На думку Кориневича, для пришвидшення деокупації і реінтеграції важливо реалізовувати конкретні проєкти в рамках платформи, чого «не хоче Росія». Це можуть бути й «невеликі» проєкти, як то створення Музею кримськотатарської культури в Києві чи відкриття лікарні або університету в Генічеську – неподалік адміністративного кордону Криму. «Але насправді це не дрібниці, – зазначив він. – Це вагомі речі, які будуть важливим кроком вперед на шляху реалізації Кримської платформи».

Як повідомляв Укрінформ, Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні. Діяльність Кримської платформи буде запущено на саміті 23 серпня, на який Президент України запрошує лідерів багатьох країн.