<strong>Виживання організацій: як залишатися на плаву навіть під час війни?</strong>

Виживання організацій: як залишатися на плаву навіть під час війни?

На шляху розвитку та роботи органів громадянського суспільства постійно постають ряд перешкод. Про це повідомляє Upmp.news.

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну їх кількість збільшилася. Рівень благодійності зріс, кількість волонтерів в рази збільшилася. В той же час організація переживають кризові ситуації, деякі з них не проводять планування діяльності, не можуть адаптуватися до сучасної ситуації в України.Задля того, щоб підтримати громадський сектор та допомогти ОГС рухатися в напрямку розвитку та розширення роботи хотілося б поділитися практичними порадами, як виживати організації в такий складний час.

Адаптація та зважені рішення

Після початку повномасштабного вторгнення Національна мережа розвитку локальної філантропії пройшла шлях адаптації діяльності. Задля того, аби бути більш ефективними та корисними суспільству в сучасних реаліах необхідно адаптовувати діяльність до нових викликів, що постають перед громадською діячами. Філантропи змогли пристосуватися та відкрили нові напрямки діяльності. Було визначено нові пріоритети: відкрито Спецфонд «MedAid» задля підтримки медичних установ, запущено проект Житло для українців з метою створення та облаштування постійного житла для українців, які втратили свій дім. Здавалося, що це не відноситься до статутної діяльності організації, але гуманітарні потреби стали першочерговим запитом від громад і саме тому було прийнято зважене рішення про старт нових проектів.

Діяти, незважаючи на будь-які перешкоди

Україна стала країною року 2022 за версією щотижневого англомовного журналу The Economist, але всі ми знаємо якою ціною це звання отримала наша держава. Героїчні українці Херсону змогли дочекатися наших захисників та демонстрували патріотизм на діях до його звільнення. В той же час на даній території виживали органи громадянського суспільства. Незважаючи на складний період та ризикуючи життям команда Фонду громади міста Херсон “Захист” продовжувала свою роботу та навіть зараз підтримує жителів Херсонщини. Тільки за минулий місяць фонд зміг підтримати 67-ми родинам з дітьми і окупованих, і деокупованих громад Херсонщини — її міст, містечок і віддалених сіл. Організація виживає, діє на благо громад та невпинно рухається вперед. Перешкоди тільки в нашій голові, завжди необхідно шукати нові шляхи діяльності, а головне – не здаватися.

Вірте в те, що здавалося неможливо

Іноді дійсно виникає бажання опустити руки, але Голова правління  Фонду громади Березань змогла справитися зі страхом та продовжити діяльність при відсутності підтримки. Логістика постачання життєво необхідних товарів обірвалась, магазини та аптеки були майже порожні або ж зачинені. Люди потерпали від нестачі певних продуктів та медикаментів, зокрема, гормональних препаратів, інсуліну. Але незважаючи на всі виклики війни, команда Фонду громади Березань знайшла підтримку від інших членів мережі Філантропів. Одними з них став Фонд громади Рідня. Навіть 750 км. дистанції не стало перешкодою та причиною відсутності підтримки. Немає неможливого, вихід є завжди.

Шукайте свою цільову аудиторію

Під час кризових ситуацій необхідним є оперативна оцінка діяльності та можливих ризиків, прийняття рішення з ким і як надалі працювати та кому пріоритетніше допомагати. Фонд громади Житомира почав активно допомагати ВПО, хоча це було і складно із-за відсутності достатньої кількості фахівців цього напрямку. Організація адаптувалася до сучасних реалій, обрала позицію універсальності та поставила перед собою мету допомагати конкретним цільовим аудиторіям. Треба пам’ятати, що усім будь-який орган громадянського суспільства не зможе допомогти та потрібно раціонально сфокусувати діяльність.

Обмін досвідом – фундамент перемоги

Обмін досвідом є основою побудови ефективної громадської діяльності. Задля цього нещодавно Національна мережа розвитку локальної філантропії проводила Всеукраїнський форум Фондів громад України 2022 з метою підвищення обізнаності та покращення навичок представників фондів з метою збільшення ефективності їх діяльності. Представники фондів громад мали можливість чотири дні навчання та обмін досвідом один з одним.

Кожна організація поділилася порадами, що допомогли їм не здатися та продовжити свою діяльність після початку повномасштабного вторгнення на територію України. До цих порад відноситься:

  1. Продовжуйте діяльність незважаючи ні на що, об’єднуйтеся з іншими;
  2. При будь-яких обставинах – не зупиняйтеся та допомагайте іншим;
  3. Шукайте нові сенси діяльності та своє призначення;
  4. Не концентруйтеся лише на тій діяльності, що була до війни;
  5. Не треба бачити лише негативні аспекти, шукайте нові можливості та рухайтеся тільки вперед;
  6. Розбудовуйте мережу своїх контактів;
  7. Намагайтеся диверсифікувати джерела надходжень;
  8. Не втрачайте навички та надію на повноцінну діяльність.

Автор: Дар’я Рибальченко, Голова правління Національної мережі розвитку локальної філантропії