Суд над Медведчуком у справі про держзраду: онлайн-трансляція
Віктор Медведчук у залі суду / кадр з відео

Суд над Медведчуком у справі про держзраду: онлайн-трансляція

У Печерському суді Києва обирають запобіжний захід нардепу Віктору Медведчуку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на УНІАН.

У Печерському райсуді Києва в четвер, 13 травня, почали обирати запобіжний захід нардепу, голові політради партії “Опозиційна платформа – за життя” Віктору Медведчуку у справі про держзраду.

Прокуратура вимагала арешт Медведчука і пропонувала альтернативу триманню під вартою – внесення застави в сумі 300 млн 930 гривень.

Сам Медведчук перед засіданням заявив, що готовий до арешту, але переконує, що «все буде нормально».

Він зазначив, що його рахунки заблоковані санкціями, а, отже, він не зможе внести за себе заставу. При цьому, за його словами, у нього є соратники, які йому в цьому допоможуть.

«Від мене гроші ніхто прийняти не може. Рахунки заблоковані незаконним рішенням РНБО. Навіть готівку через санкції у мене прийняти не можуть. Як сплатити заставу в розмірі 300 мільйонів гривень, будемо думати»,- заявив Медведчук, коментуючи клопотання прокуратури.

Разом з Медведчуком на засідання прийшли його однопартійці – Ілля Ківа і Вадим Рабінович.

Під час засідання сторона обвинувачення попросила суд взяти Медведчука під варту до 10 липня з альтернативою внесення застави у розмірі 300 млн 930 гривень.

При цьому один з прокурорів у справі заявив, що Медведчуку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Арешт Медведчука – що відомо на даний момент

  • 11 травня генпрокурор Ірина Венедиктова заявила, що підписала повідомлення про підозру в державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму депутатам від “ОПЗЖ” Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Йдеться про вчинення злочинів, передбачених статтями 111 (держзрада) і 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.
  • 12 травня Медведчуку вручили підозру за статтями 111 і 438 Кримінального кодексу – державна зрада і порушення законів і звичаїв війни.
  • Підозра Медведчуку стосується трьох злочинних епізодів. 
  • Водночас співробітники СБУ влаштували обшуки в двох київських будинках Медведчука і офісі його партії ОПЗЖ.
  • 12 травня Медведчук побував в офісі генпрокурора, після чого заявив, що вважає справу проти себе політично мотивованою, а звинувачення бездоказовими. 
  • Тарас Козак, за даними слідства, перебуває за межами України.