Супутник зафіксував пожежі поблизу ЗАЕС
Солдат РФ на варті перед Запорізькою АЕС в Енергодарі, 1 травня 2022 року (опубліковано 23 серпня 2022 року) EPA/SERGEI ILNITSKY

Супутник зафіксував пожежі поблизу ЗАЕС

Супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької атомної електростанції в тимчасово окупованому Росією Енергодарі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Як повідомляє Радіо Свобода у проєкті «Схеми», супутник Planet Labs 24 серпня зафіксував дим над золовідвалом Запорізької теплоелектростанції, розташованої поряд із Запорізькою АЕС. На знімках помітні й осередки займання у лісі неподалік АЕС. Міський голова Енергодару Дмитро Орлов повідомив у коментарі «Схемам», що пожежі біля Запорізької АЕС досі тривають.

«Військові мінометні обстріли та пожежонебезпечний період. Цілком можливо, що накладання цих факторів, та те, що окупанти катували пожежників… Три загони пожежників функціонують, але обстрілів багато та загорянь багато, вони не справляються», – розповів Дмитро Орлов.

Останніми тижнями найбільша в Європі атомна електростанція була під обстрілами, що викликало побоювання спричинення ядерної катастрофи. Україна звинувачує в цьому російські сили і закликає припинити «ядерний терор». Російська сторона звинувачення відкидає і заявляє, нібито обстрілюють українські військові. Росія відмовилася від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС.

Російські війська захопили Запорізьку АЕС 4 березня. Під окупацією перебуває також місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

www.radiosvoboda.org/Н.Б.