Тенденція розвитку ринку нерухомості в України у 2018 році.
https://eukraina.com/_nw/180/11545524.jpg

Тенденція розвитку ринку нерухомості в України у 2018 році.

Сьогодні проведений невеликий аналіз ринку нерухомості в Україні. Про це повідомляє Upmp.news.

На сьогоднішній день, проаналізувавши звіт НБУ, можливо зробити прогнозування ринку первинної нерухомості. Так, за нашим аналізом на кінець року, прогнозуєма вартість продажу житла на первинному ринку наближається до собівартості.

Враховуючи, той факт, що у другій половині 2017 року спостерігалось постійне зростання курсу валют (долару США та Євро), прогнози на 2018 також є невтішні, це пов’язане з нестабільною гривнею.

Проектом бюджету сформованим Урядом на цей рік, запланований курс долару США – 29,3 грн. Вказана ситуація спровокує сповільненість ринку нерухомості, ростом цін на будівельні матеріали, енергоносії, відповідно відбудеться підвищення цін на новобудови, не різким, а більш менш повільним. При цьому, впаде платоспроможність пересічних громадян, що також може викликати певні коливання на ринку нерухомості.

З метою, залучення інвесторів до об’єктів нерухомості, більшість будівельних компаній будуть продовжувати політику щодо надання розстрочки для пересічного громадянина з питань придбання житла.

Водночас, як показала практика останніх років, подібна система розрахунків «забудовник-інвестор» не така довготривала, як іпотечні банківські кредити.

На сьогоднішній день тільки 5 банків готові видавати кредити населенню для купівлі житла під 18-23% річних, що не по силам багатьом потенційним покупцям. За оцінкою експертів європейські проценти на житло будуть доступні в Україні не раніше ніж через 3-4 роки, при умовах стабілізації економіки, зміцнення гривні, зростання доходів населення.

Хоча, проаналізувавши ринок за останні роки, можливо констатувати, що падіння попиту на нерухомість в Україні не передбачається. Навпаки попит на ринок житлової нерухомості зростає. Майже кожна друга сім’я має потребу в поліпшенні або придбанні житла, але спроможність купувати залишається на низькому рівні. Нестабільна економічна ситуація в країні та зріст інфляції не сприяє розвитку іпотечного кредитування.

При подальшому зростанні цін, ті, хто був готовий інвестувати в житло перестануть перед вибором: чи інвестувати в купівлю житла в Україні, або шукати по тим же цінам, але з більш якісними параметрами в європейських країнах.

А Ви, як думаєте з цього приводу?