Ціханоуська: Ми не хочемо, аби ув’язнені поляки стали розмінною монетою
Лідерка білоруської опозиції Святлана Ціханоуська PAP/Valdemar Doveiko

Ціханоуська: Ми не хочемо, аби ув’язнені поляки стали розмінною монетою

20 квітня Святлана Ціханоуська прийняла у Вільнюсі польського посла у Мінську Артура Міхальського. З ним, серед іншого, вона розмовляла про ситуацію польської меншини у Білорусі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У зв’язку з 35-ю річницею Чорнобильської катастрофи, лідерка білоруської опозиції Святлана Ціханоуська вшанувала у Вільнюсі жертв цієї трагічної події. З нею були також польські дипломати та американська послиня у Білорусі.

Ціханоуська у розмові з журналістами говорила про ситуацію ув’язнених режимом у Мінську представників польської меншини у Білорусі. На її думку, не йдеться про їхню національність, а про активність у боротьбі за свободу країни.

«Вони активно підтримували білорусів і також самі боролись проти репресій, проти насильства. Зараз вони арештовані і можуть стати розмінною монетою у майбутньому. Ми не хочемо допустити до цього. Я вірю, що вони також цього не хочуть».

20 квітня Святлана Ціханоуська прийняла у Вільнюсі польського посла у Мінську Артура Міхальського. З ним, серед іншого, вона розмовляла про ситуацію польської меншини у Білорусі, про допомогу білорусам та майбутню роль Білорусі в Європі. За словами посла Міхальського, ситуація поляків у Білорусі ніколи не була хорошою: «Це дуже негативна річ, що, на жаль, псує нам можливості налагодження якогось глибшого діалогу. Ситуація – дуже складна. Ми максимально старатимемось допомогти людям, особливо тим, що перебувають у в’язниці».

На складну ситуацію польської меншини у Білорусі звернула увагу і американська послиня у цій країні Джулі Фішер. Зокрема, вона сказала, що «те, що відбувається із польською меншиною у Білорусі, це приклад гострих репресій, що їх сьогодні застосовує режим Лукашенка. Важливо, аби міжнародна спільнота голосно говорила про те, що відбувається. Слід звертати особливу увагу на це і намагатись звільнити всіх політв’язнів у Білорусі».

Нагадаємо, місяць тому у Білорусі заарештували лідерів польської меншини у Білорусі, зокрема, голову Об’єднання поляків Анджеліку Борис та члена Управи, журналіста Анджея Почобута. Їх звинувачують у підбурюванні до ненависті на націоналістичному ґрунті.

IAR/М.К.